Luister
muziek
7 november 2020 - 11:40
Deel dit artikel:

Samenwerking om inwoners meer, beter en blijvend te laten bewegen in Valkenswaard

Sportverenigingen en zorgprofessionals op het gebied van sport en bewegen starten op 18 november aan een opleiding waarbij het Athletic Skills Model (ASM) centraal staat. Alles met als doel om jeugd en volwassenen te behouden voor de sport.

valkenswaard24
  / Gemeente Valkenswaard
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

De cijfers liegen er niet om: jeugd en volwassenen bewegen steeds minder, maar ook eenzijdiger en dus slechter. Het gevolg hiervan is dat jeugd met minder plezier sport en beweegt, waardoor er eerder gestopt wordt met sporten. Daarnaast is ook de kans op blessures groter. Sportverenigingen, zorg, onderwijs en de gemeente werken samen, onder de noemer Meer Beter Blijvend Bewegen, om deze trend tegen te gaan. RKVV Dommelen, Rugbyclub The Vets, Hockeyvereniging HOD, Fysio van Hoof, onderwijs (SKOZOK en RBOB de Kempen) en Sportief Valkenswaard leiden om deze reden kader op volgens de ASM-methodiek.

Athletic Skills Model (ASM)
Verenigingen nemen deel aan de ASM-opleiding om een jeugdopleiding neer te zetten waarin kinderen veelzijdig leren bewegen op een leuke en uitdagende manier. Veelzijdig bewegen is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. De variëteit zorgt voor nieuwe prikkels. De variëteit wordt geboden door jeugd, kort door de bocht, niet alleen te laten voetballen of hockeyen. Door gebruik te maken van aan andere sporten ontleende manieren van bewegen en materialen: zoals een hooverboard, of wat simpeler, een rugbybal. Om deze multisport op een goede manier aan te bieden is de opleiding essentieel.

Vervolg
Het doel, dat is opgenomen in het Valkenswaard Sport- en Beweegakkoord, is om zoveel mogelijk organisaties aan te laten sluiten bij Meer Beter Blijvend Bewegen. Dit is ook een wens van de wethouder sport Theo Geldens: “Dat voldoende sport en bewegen van groot belang is, hoef ik niet vaak meer uit te leggen, maar toch doen we het te weinig en ook te eenzijdig. Elk initiatief dat bijdraagt aan een gezonder Valkenswaard ondersteun ik dan ook van harte. Zeker wanneer het, zoals bij Meer Beter Blijvend Bewegen, komt vanuit de Valkenswaardse gemeenschap zelf”.

Sportverenigingen, maar ook zorgprofessionals, welzijn, onderwijs en cultuur worden dan ook betrokken bij de aanpak. Ook volgend jaar is het weer mogelijk om kader op te leiden. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op https://sportiefvalkenswaardenheeze-leende.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie