Luister
Live
12 april 2021 - 06:02
Deel dit artikel:

AVV introduceert racerunner: nieuwe sport voor mensen met lichamelijke beperking

Komende zaterdag kan iedereen met een lichamelijke beperking voor de tweede keer kennismaken met de racerunner; een fiets die speciaal voor hen bestemd is. Atletiekvereniging Valkenswaard (AVV) stimuleert volgens voorzitter John Robbe iedereen met een beperking om aan deze sport te gaan deelnemen. Er wordt nauw samengewerkt met het VUmc in Amsterdam en met RaceRunning Nederland.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Het is wat regenachtig op de zaterdagochtend. Toch zijn er jongelui actief op de atletiekbaan. Bij de toegangspoort staat een mecanicien die de racerunners van het type Petra aan het monteren is. Want van 12.00 uur tot 13.00 uur en van 13.30 uur tot 14.30 uur kan iedereen deelnemen aan de clinic die door de medewerker van RaceRunning Nederland zal worden gegeven. Voorzitter Robbe is apetrots dat het nu zover is. “We zijn blij dat we iets nieuws gaan introduceren: een sport voor mensen met een lichamelijke beperking. Normaal gesproken kunnen zij weinig aan extra lichaamsbeweging doen. Er is wel rolstoelbasketbal, maar mensen die toch nog een beetje kunnen lopen, achter een rollator lopen of in een rolstoel zitten en hun benen nog een beetje kunnen gebruiken, die kunnen door de racerunner toch aan sport doen.”

Voor iedereen met een beperking
De racerunner is - zo legt de voorzitter uit - niks anders dan een driewielfiets zonder pedalen, maar met een zadel en een borststeun. “Je kunt met je benen bewegen en kom je al lopend of rennend tóch vooruit. Op die manier kunnen ze toch aan de atletieksport meedoen.” Bijna iedereen met een beperking kan volgens hem met de racerunner aan de slag. Aan het stuur zit een handrem die links of rechts kan worden gemonteerd. “Voordeel van het gebruik van de racerunner is dat je aan je conditie kunt werken, want je kunt verschillende atletiekoefeningen doen. Het is trouwens sinds 2018 ook een paralympische sport.”

In Valkenswaard gaat het niet zozeer om wie het snelst is, het draait veel meer om de activiteit op zich, het sportief bezig zijn, het plezier en het gevoel hebben dat je toch bij een sportvereniging hoort, wat normaal niet kan. “We willen ook proberen om regionaal een competitie op te zetten, want er zijn al racerunners bij verenigingen in Eindhoven, Weert en Best.” Na de twee proefdagen op het atletiekveld van AVV kunnen deelnemers besluiten of ze wel of geen lid willen worden. Het is niet alleen bestemd voor kinderen, maar ook volwassenen, bijvoorbeeld met een rollator, kunnen aansluiten.

Twee cliniczaterdagen
De racerunners worden deze dagen geleend van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, die met het VUmc Amsterdam samenwerkt en met RaceRunning Nederland. Er loopt nu een subsidieaanvraag voor de aanschaf van drie racerunners. John Robbe: “In 2019 is deze atletiekbaan volledig gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de gehandicaptensport. Vandaag is het zover dat we de clinic op twee zaterdagen kunnen organiseren. Inmiddels heeft AVV bijna voldoende sponsorgeld binnengehaald om zelf een racerunner à 2500 euro te kunnen aanschaffen. Zodra het zover is, komt er 5000 euro subsidie bij en kunnen we drie racerunners aankopen.”

Robbe gaat op cursus om het racerunnen op een verantwoorde manier te kunnen realiseren. “Je moet niet alleen goed met deze sporters om kunnen gaan, je moet zo’n fiets ook correct kunnen afstellen voor iedere deelnemer. Vandaag worden we extra ondersteund door het bedrijf Rollick uit Enschede.” De monteur bij de poort maakt enkele racerunners in orde om de deelnemers zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen laten maken van de fiets, zodat de motoriek, de coördinatie, de longfunctie en het cardiovasculaire systeem zo veel mogelijk gestimuleerd worden.

Aanstaande zaterdag 17 april is iedereen weer van harte welkom om een kijkje te komen nemen en eventueel een racerunner uit te proberen. Van 12.00 uur tot 13.00 uur en van 13.30 uur tot 14.30 uur op het atletiekterrein achter de coronatestlocatie van het sportterrein aan de Pastoor Heerkensdreef. Je kunt je vooraf ook aanmelden via secretaris@avv-atletiek.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug