Luister
muziek
30 juli 2021 - 15:45
Deel dit artikel:

Medailleloos vertrek van Olympische Spelen voor Van de Donk na verlies in strafschoppen

Daniëlle van de Donk is met de Oranje Leeuwinnen uitgeschakeld in de kwartfinale van de Olympische Spelen. Het ging in extremis mis in de strafschoppenserie.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - KNVB (archieffoto)

Oranje kwam in de wedstrijd sterk uit de startblokken, nadat ze goed wegkwamen door een afgekeurd doelpunt van de Verenigde Staten. Kort daarna opent Vivianne Miedema de score nadat de bal via een geblokt schot van Van de Donk bij haar terecht kwam.

Maar de voorsprong duurde niet lang. Tien minuten na de openingstreffer scoort Amerika, via Samantha Mewis. Slechts drie minuten later is het Lynn Williams namens de VS het net vindt: 1-2 na 31 minuten en tevens aan de start van de tweede helft.

Het is de 54ste minuut als wederom superspits Miedema toeslaat tegen de Amerikanen. Ze snelt voorbij haar tegenstanden er schiet van buiten het zestienmetergebied op doel. De keepster kan een goal voor Nederland niet voorkomen.

Dé uitgelezen mogelijkheid om te winnen krijgt Nederland in de 81ste minuut. Lieke Martens mag aanleggen voor een penalty, maar schiet slap en niet goed genoeg in. Keepster Alyssa Naeher houdt de bal uit het doel.

Verlenging

Het komt vervolgens aan op verlenging. In de extra twintig minuten heeft Nederland de bovenhand en komen ze zelfs op voorsprong, maar na lang beraad keurt de VAR het doelpunt van Martens af wegens buitenspel.
Het is met name een buitenspellenregen. Tweemaal een goal die afgekeurd wordt voor Nederland en eenmaal voor de VS. Maar het blijft bij 2-2 en komt de beslissing uit penalty’s.

Penalty’s

De beslissing komt na 120 minuten voetballen uit strafschoppen. Het is Miedema die als eerste aantreedt, maar ziet haar schot gepakt worden. Vervolgens wordt vijf keer achter elkaar gescoord, waarna de tweede Nederlander mist: Aniek Nouwen. Routinier Megan Rapinoe schiet vervolgens de beslissende penalty binnen, waardoor Oranje is uitgeschakeld.