Luister
Live
23 september 2021 - 09:45
Deel dit artikel:

Noodkreet bij SV Valkenswaard: 'Als trainer hoef je niet te kunnen voetballen bij het G-team'

De heren Ton van Hees en Kees Schellens zijn al jaren trainer van het G-team van SV Valkenswaard. De voetballers van het G-team genieten enorm van de wekelijkse trainingen en de wedstrijden. Maar wil dat zo blijven, dan moet er assistentie komen voor de beide trainers. Een noodkreet klinkt.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Het loopt tegen zeven uur. Ton vraagt op het voetbalveld aan een vrijwilliger of hij zaterdag rijdt. Er komt een speler aanlopen in voetbaltenue en Ton hoopt dat hij er zaterdag ook is. “Het buikske is al een beetje minder”, zegt hij met lachend gezicht. “Ons niveau is niet zo erg hoog. Maar dat maakt niet uit. Het gaat vooral om de beleving. Wij zijn het enige G-team in voetbal-Valkenswaard. Kees en ik zijn trainers, maar er zijn altijd wel ouders bij. Daar zijn we gelukkig mee, want anders zou het niet lukken.” Dan spreekt hij met een andere ouder-chauffeur over de wedstrijd uit naar Engelen, zaterdag. Ook tegen een G-team. “Ik denk dat we te weinig auto’s hebben, want één van onze chauffeurs is ernstig ziek geworden.”

Uit het gesprek blijkt dat iedereen als speler welkom is in het begeleidingsteam. De trainers die ze zoeken hoeven geen extra vakmanschap te hebben. “Sterker nog, ze hoeven zelfs niet te kunnen voetballen. Het gaat er meer om dat ze affiniteit hebben met de doelgroep en zich kunnen inleven in de groep. De spelersgroep bestaat uit achttien personen, en vanavond is er ongeveer de helft.” Er komen de nodige voetballen op het veld en iedereen zorgt een eigen bal te hebben.

Dan komt Kees er ook bij staan en even gaat het over de diversiteit aan spelers. “Er zijn er bij die werken gewoon, sommigen hebben een rijbewijs en een paar van hen wonen in Heeze bij Providentia vanwege epilepsie. Soms heeft iemand een IQ van een vijf- of zesjarige. Het mooie is dat ze elkaar volledig respecteren.” De beide heren zijn er trots op hoe ver ze het team hebben gebracht op sociaal gebied. “Ik denk, qua mentaliteit, dat veel elftallen iets van ons kunnen leren.”

Het G-team speelt in een competitie van de KNVB. “Wij zijn ingedeeld in de c-categorie, een laag niveau. Er is ook een A-niveau, dat nauwelijks te onderscheiden is van een gewoon team.” Dan sluit ook Carlo aan, die al lange tijd deel uitmaakt van het voetbalteam. Intussen vertelt Kees dat de contributie voor de spelers per jaar 130 euro bedraagt. Ton begon met dit team toen hij nog deel uitmaakte van het hoofdbestuur. “Al enkele jaren werd geprobeerd een G-team voor elkaar te boksen. Toen ben ik er zelf mee begonnen. Nu hebben we spelers in de leeftijd van 17 tot 55.

Goed geaccepteerd

Langs de lijn staat de vader van één van de voetballers terwijl de mannen één voor één op het doel trappen. “Onze Rick doet het heel graag. Hij vindt het leuk, en dat is het belangrijkste. Hij is er al een jaar of zeven bij en past prima in de groep. Dat vind ik belangrijk. Elke week kijkt hij ernaar uit om weer naar hier te komen, ook al is hij fysiek een stuk minder dan de rest. Hij wordt ontzettend goed geaccepteerd door de groep.” Als het negental aan het voetballen is, zie je duidelijk dat er bij enkele lichamelijk niks mis is. Een voetbal gaat soms loeihard en trefzeker het doel in. Aan anderen kun je zien dat ze lichamelijk beperkt zijn. “Overdag is Rick voor de dagbesteding op de Biezenrijt en hij woont gewoon thuis.” De vader van Rick is zichtbaar blij dat hun zoon zich hier zo thuis voelt.

Uit de informatie van de twee trainers van het G-team wordt duidelijk dat ze op zoek zijn naar versterking. De bedoeling is duidelijk: de doelgroep in de gelegenheid stellen om in clubverband te voetballen. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom in het begeleidingsteam van het G-team van SV Valkenswaard. Meer weten? Raadpleeg de aangepaste voetbalvorm G-voetbal op de KNVB-site en meld je aan bij SV Valkenswaard.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug