Luister
Live
29 september 2021 - 12:52
Deel dit artikel:

Sportief Valkenswaard en Dementievriendelijk Valkenswaard slaan handen ineen

‘Nederland in Beweging’ met Olga Commandeur, wie kent dit programma niet? “Zoiets moet in Valkenswaard toch óók lukken om onze (dementerende) inwoners in beweging te krijgen”, dachten Theo van de Loo en Margriet Akkermans van Dementievriendelijk Valkenswaard deze zomer. Ze gingen hierover in gesprek met Sportief Valkenswaard en vonden daar enthousiast gehoor. Na het uitwisselen van de nodige ideeën, werd een eerste testversie gemaakt van een beweegvideo voor (dementerende) ouderen. De initiatiefnemers zochten hiervoor contact met de lokale omroep VOS.

valkenswaard24 / Redactie • Beeld - Gemeente Valkenswaard

En nu ligt er een plan om in november 2021 de opnames van ‘Valkenswaard in beweging’ van start te laten gaan bij VOS TV. Enthousiaste stagiaires van Sportief Valkenswaard verzorgen de beweeglessen.

Eerdere samenwerking in project ‘Fietsfit’

Dementievriendelijk Valkenswaard werkte al eerder samen met Sportief Valkenswaard aan het project ‘Fietsfit’. Toen werden met een GoPro camera op de fiets verschillende ‘fiets-filmpjes’ gemaakt van fietsroutes door de gemeente Valkenswaard. Deze fiets-filmpjes zijn online geplaatst. Ze werden in zorgcentra vertoond op een tv-scherm of beamer in een ruimte waar diverse trapfietsjes werden neergezet, waarmee bewoners de fietsbeweging konden uitvoeren. De deelnemende ouderen zien dan tijdens het fietsen de video met herkenbare plekken in de gemeente Valkenswaard. Die afleiding maakt het bewegen leuker en lichter. Zo kan een groep mensen, zonder veel begeleiding op een veilige manier bewegen. Daarbij zijn ze niet afhankelijk van de weersomstandigheden.

Valkenswaard in beweging krijgen én houden

“Het doel van deze projecten is om de inwoners van Valkenswaard in beweging te krijgen én te houden”, zegt sportconsulent Stan Hendriks. “Ook willen we hiermee bewegen inzetten als middel om een sociaal netwerk te bevorderen (samen bewegen is leuker dan alleen) en om de lichamelijke conditie, mentale weerbaarheid en zelfredzaamheid te stimuleren. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat bewegen de mentale achteruitgang vertraagt. Wij vinden het dan ook van belang om te blijven inzetten op dit soort leuke en nuttige initiatieven.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug