Luister
Live
26 september 2021 - 11:10
Deel dit artikel:

'Ik pak de lessen voorzichtig aan: ik moet ze heel houden'

De pupillen van Paul Gottenbos zijn weliswaar op leeftijd, maar ze staan hun mannetje tijdens de Senioren Sport Gemengd in De Belleman. Er is een groep op dinsdag om 09.00 uur en een groep om 10.00 uur. Het gaat er ontspannen aan toe en tegelijkertijd wordt er verantwoord gegymd.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

In de hal van De Belleman in Dommelen liggen allerlei folders over leefstijlcoaching, optionele beweegmodules en je vitaler, fitter en energieker voelen. Maar in de sportzaal zelf sport een aantal ouderen onder leiding van Paul Gottenbos wekelijks om in beweging te blijven, met alle voordelen van dien. Deze dinsdagochtend schuiven de deelnemers met een stok een rubber ring van de ene kant van de zaal naar de andere kant. Ze hebben er plezier in en achteraf blijkt dat ze in groepjes zijn ingedeeld en zachtjes tellen hoe vaak de ringen de zaal hebben ‘overgestoken’.

Langs de lijn staat Paul Gottenbos uit Mierlo. Tussen de bedrijven door heeft hij even tijd om informatie te geven over de lessen die hij geeft. “Het is zo jammer dat door corona de groep is uitgedund. Sommigen krijgen een knie- of heupoperatie. Anderen hebben gewoon minder animo gekregen. Maar het is bekend dat 55-plussers meer en meer in beweging moeten komen. En dat kan hier in De Belleman.”

Voormalige Galmgroepen

De gemeente Valkenswaard is naar zijn zeggen bezig met het maken van een Beweegwijzer, waarin allerlei informatie komt te staan over bewegen in de gemeente. “Mag ik daar enkele foto’s van vandaag van Valkenswaard24 voor gebruiken?”, vraagt hij. Intussen spelen de dames en heren naar hartenlust verder. Soms klinkt hier of daar een gejuich, dat in de grote zaal al gauw klinkt als overwinningsuitroep. “Wij zijn eigenlijk de oude Galmgroepen, door de gemeente destijds ingesteld. Er waren in 2006 zo’n acht of negen groepen. In de groep die je nu ziet zitten ook nog mensen van het eerste uur van toen”, zegt leraar Gottenbos. Hij studeerde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, schoolde zich om tot oefentherapeut, welk beroep hij 25 jaar uitoefende. “Dus ik heb tien jaar voor de klas gestaan als gymnastiekonderwijzer, 25 jaar therapie gegeven en deze groep geef ik al les vanaf 2006, toen de gemeente ermee startte. Toen nam Parasol het over maar de meeste leden wilden bij mij blijven. Daarna heb ik het overgenomen.”

Het is duidelijk dat Gottenbos iedereen uitnodigt om aan te sluiten bij één van de twee gymgroepen, zodat de club weer op volle sterkte komt. Er zijn veertig lessen per jaar. Voor iedereen die nog goed ter been is, is er nog plaats. Op andere dagen heeft de gymleraar ook nog gymgroepen waarbij men zich kan aansluiten, fitgymgroepen, ook in De Belleman. Dat gaat meer om bewegen op muziek en grondoefeningen. "De groepen van vandaag krijgen meer sport- en speloefeningen en ook wel grondoefeningen. Vanwege de leeftijden pas ik de lessen natuurlijk aan. Ik pak het voorzichtig aan; ik moet ze heel houden”, zegt hij met een knipoog.

Voor verdere informatie kan iedereen contact opnemen met de docent via email p-gottenbos@hptmail.com of 06-30687237 of 0492-661850

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug