Luister
Live
19 oktober 2021 - 15:51
Deel dit artikel:

'Achelse Kluis moet uithangbord van Groote Heide worden'

Afgelopen maandagochtend krijgen veertig toehoorders op de Achelse Kluis uitvoerige informatie over de plannen die het team De Groote Heide inmiddels heeft gerealiseerd en nog op de rol heeft staan. Dit om deze groene regio verder te promoten. Een enthousiaste Ester van Sambeeck is spreekbuis. Na de voorlichting wordt het Belgische deel van het wandelroutenetwerk officieel in gebruik genomen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Ten oosten en westen van de as Aalsterweg, Eindhovenseweg, Valkenswaardseweg, Maastrichterweg, Sint Odilialaan, Thomas Watsonlaan, Venderstraat, Peerderbaan en Lillerbaan strekt zich natuurgrenspark De Groote Heide uit. Van Eindhoven-Zuid tot aan Kaulille staat het natuurgebied in the picture onder de slogan 'De Groote Heide, Vindingrijk van Nature'. Tientallen belangstellenden en belanghebbenden verzamelen zich in één van de zaaltjes naast de herberg van de Achelse Kluis waar op elke stoel een linnen tas is neergelegd met PR-materiaal over het groene park.

Projectleider Ester van Sambeek heet iedereen welkom. Enkele burgemeesters zijn aanwezig, schepenen, wethouders, raadsleden, beleidsmedewerkers, pers en andere personen die op enigerlei wijze zijn betrokken bij de officiële opstart van het project ‘Vindingrijk van Nature’. “Ik laat enkele stappen zien die we sinds 2011 gezet hebben”, en ze verhaalt over het doel om toerisme en recreatie te stimuleren als nieuwe economische waarde. “Onderliggend doel is bovendien het op peil houden van de voorzieningen en de leefbaarheid in de kleine kernen, zodat de middenstand zijn boterham kan blijven verdienen met toeristen en bezoekers.” Het team start met het promoten van de prachtige natuur en het zoeken naar meer kwaliteit om toeristen te trekken. Ze vraagt zich hardop af wat dit gebied wezenlijk anders maakt dan de Veluwe, de Biesbosch of Bosland. “We moesten gaan zoeken naar de verbindende en tegelijk de onderscheidende factor van de Groote Heide.”

Eén groot cultuurlandschap

Dan wordt BUAS in de arm genomen, de Breda University of Applied Science, vroeger bekend onder de naam School voor Toerisme. Zij leggen uit wat je met verhalen vertellen in dit gebied kunt doen en ze ontwikkelen een overkoepelend verhalend recept over het gebied, in overleg met de partners als de VVVs, ondernemersorganisaties en gemeenten. “Hun conclusie: het is één groot cultuurlandschap, een samenspel tussen mens en natuur, creativiteit en innovatie staan hoog in het vaandel en het gebied is nog steeds een plek van rust en recreatie”, aldus de projectleider, en de studie leidt tot de term Vindingrijk. Ze vult het begrip in met omgaan met de natuur vroeger en nu, over hoe de natuur reageert op het ingrijpen van de mens en een inspiratie is voor nieuwe ontwikkelingen door anders te kijken naar de relatie mens en natuur.

Quick Brown Foxes ontwikkelt voor De Groote Heide een merkpaspoort: een handleiding als antwoord op de vraag Hoe willen we dat allemaal laten zien? “Met alles wat je in het gebied doet, ziet, ruikt of proeft, moet je vindingrijkheid kunnen uitstralen. En dat is best ingewikkeld”, en Van Sambeek verwijst naar een bonbonnetje dat vanochtend werd uitgereikt met Achelse trappist als vulling. “Dat is net even iets anders dan je gewend bent.” Ook huisstijl en logo worden ontwikkeld. Zo zijn er kleuren gekozen die specifiek eigen zijn aan dit gebied als Achels blond en Strabrechts paars. Dan brengt ze het splinternieuwe magazine 01 onder de aandacht, waarin uiteraard de specifieke kleuren veelvuldig zijn gebruikt, samen met het nieuwe logo, dat bestaat uit blobs die de diverse subgebieden voorstellen en samen toch één geheel vormen. Het magazine zal volgende week worden verspreid onder belanghebbenden.

Warmbeek en Gekke Brug

Het hoofdstuk 'De weg van het Water' bevat verhalen over De Malpie en uiteraard kan een foto van de Venbergse Watermolen als natuurpoort niet ontbreken. Het Soerendonks Goor krijgt als brongebied van de Strijper Aa uitvoerig aandacht, net als talrijke andere locaties in het gebied. De informatie is niet alleen toegespitst op fietsen. Ook aan mountainbikers is gedacht, aan De Malpieroute te paard en aan wandelroute ‘de Trappisten’. Alle routes zijn te vinden op de website degrooteheide.eu.

Hierna gaat het gezelschap naar buiten en onthullen schepen van Pelt, Leen Gielen, en burgemeester van Hamont-Achel, Rik Rijcken, het route-informatiebord van de wandelroute, met name het nieuwe Vlaamse gedeelte van de tocht van 80 kilometer. Iedereen wordt uitgenodigd om een deel van de route te lopen en mede dankzij het stralende weer is iedereen enthousiast om een stukje van het gebied te bewonderen, met de meanderende Warmbeek, de Gekke Brug of de burcht die enkele bevers onlangs hebben aangelegd in het schoonste riviertje van de wijde regio. De lokale toeristeninformatiepunten beschikken over de nieuwe kaart, het nieuwe magazine en overige info.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug