Luister
Live
13 juli 2022 - 15:16
Deel dit artikel:

Befaamde wielerploeg uit jaren 60 centraal bij expositie in Valkerij en Sigarenmakerij Museum

In Valkenswaard wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van een expositie ter herinnering aan de Willem II-Gazelle-profwielerploeg van zo'n vijftig jaar geleden.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Google Streetview

Nadat de officiële opening van de expo met veel oud-coureurs heeft plaatsgevonden, kan het publiek vanaf woensdag 17 augustus terecht in het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard, tot en met 15 oktober. In samenwerking met fotograaf en wielerverzamelaar Theo van Sambeek worden op de tentoonstelling in het museum aan de Oranje Nassaustraat foto’s, wielerkleding en krantenknipsels geëxposeerd. Alsook alles wat op een of andere manier met de destijds befaamde profploeg uit de jaren 60 te maken heeft.

Furore vanaf 1966

De profploeg van Willem II-Gazelle maakte destijds furore met sterke profcoureurs. In 1966 wordt onder leiding van Ton Vissers met een bescheiden Nederlandse formatie gestart. Vervolgens worden befaamde renners als Rik van Looy, Peter Post, Jo de Roo, Huub Zilverberg, Harrie Steevens en de toen nog jonge professional Rini Wagtmans gecontracteerd. Daarmee krijgt de ploeg groter internationaal aanzien. Ook Harm Ottenbros komt bij de Valkenswaardse profploeg onder contract en die zorgt in 1969 voor een stunt door zich in Zolder in de regenboogtrui van de wereldkampioen te rijden. Datzelfde jaar maakt Jan van Katwijk zijn debuut in de sigarenploeg en is daarmee naast Jo van Seggelen de tweede regionale renner. Ook onder meer Cees Haast en Eef Dolman worden aan de ploeg toegevoegd.

Ook in Valkenswaard

In 1966 gaat ook de Willem II-profronde voor het eerst in Valkenswaard van start met Televizier-Batavus-coureur Henk Nijdam als winnaar. Willem II-Gazelle-coureur Harrie Steevens gaat tweemaal achtereen, in 1967 en 1968, voor heel veel publiek met de volle winst strijken. De profronde krijgt nog enkele jaren een vervolg met Herman Hoogzaad en de Belgen Eric de Vlaminck en George Claes als winnaars. Het zijn prachtige jaren voor de Valkenswaardse en Kempische wielersport.

Meer informatie over de expositie is te vinden op DEZE site.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug