Luister
muziek
30 juli 2022 - 12:28
Deel dit artikel:

Wielerploeg Willem II - Gazelle centraal bij expositie in Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Vanaf 17 augustus organiseert het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard, in samenwerking met fotograaf en wielerverzamelaar Theo van Sambeek, een unieke expositie over de Willem II-Gazelle-wielerploeg uit de jaren 60.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Op de tentoonstelling in het museum in de Oranje Nassaustraat worden honderden foto’s uit archieven en van verzamelaars geëxposeerd. Ook wielerkleding, krantenknipsels en alles wat op een of andere manier met de destijds befaamde profploeg te maken heeft wordt voor het voetlicht gezet. Een van de blikvangers is de fiets waarop Harm Ottenbros in 1969 wereldkampioen werd. De oud-regenboogtruidrager is begin mei overleden.

Rini Wagtmans

De profploeg van Willem II-Gazelle maakte destijds furore met sterke profcoureurs. In 1966 onder leiding van Ton Vissers met een bescheiden Nederlandse formatie gestart, werden vervolgens befaamde renners als Rik van Looy, Peter Post, Jo de Roo, Huub Zilverberg, Harrie Steevens en de toen nog jonge professional Rini Wagtmans gecontracteerd. Daarmee kreeg de ploeg groter internationaal aanzien. Ook Harm Ottenbros kwam bij de Valkenswaardse profploeg onder contract en die zorgde in 1969 voor een stunt door zich in Zolder in de regenboogtrui van de wereldkampioen te rijden.

Profronde Willem II

In 1966 ging ook de Willem II-profronde voor het eerst in Valkenswaard van start met Televizier-Batavus-coureur Henk Nijdam als winnaar. Willem II-Gazelle-renner Harrie Steevens ging tweemaal achtereen, in 1967 en 1968, voor heel veel publiek met de volle winst strijken. De profronde krijgt nog enkele jaren een vervolg. Het waren prachtige jaren voor de Kempische wielersport.

Opening van expositie

Op zondag 14 augustus 2022 is de opening van de expo voor genodigden en wordt een boekwerk over de ploeg van Willem II-Gazelle 1966 tot en met 1970 gepresenteerd waarin de historie van het team uitvoerig wordt belicht. Dan is er tegelijk ook een reünie van de oud-coureurs die destijds in de Willem II-Gazelle-ploeg reden.

De expositie is vanaf woensdag 17 augustus tot en met 15 oktober tijdens de openingsdagen van het museum toegankelijk voor het publiek. Het museum is dan van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend op het adres Oranje Nassaustraat 8b in Valkenswaard. Entree 6 euro inclusief toegang voor het Valkerij Museum.

Voor info: Theo van Sambeek, telefoonnummer 06-22744326, email theosambeek@gmail.com.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie