Luister
muziek
05 September 2022 06:03
Deel dit artikel:

Peter van den Wildenberg haalt herinneringen op van de jubilerende fietscrossclub

In coronatijd bestond de BMX-club Lion D'or uit Valkenswaard veertig jaar, maar dat werd toen niet gevierd. Tijdens het laatste weekend van deze maand september (de 24ste en 25ste) zijn er allerlei wedstrijden op het clubterrein nabij het Eurocircuit. Een mooie gelegenheid om dan alsnog stil te staan bij het veertigjarig jubileum. Iedereen met een fietscrosshart en die Lion d’Or een warm hart toedraagt, is welkom.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Peter van den Wildenberg schaart zich onder één van de oud-gedienden van de vereniging Fietscrossclub Lion d’Or Valkenswaard. Hij zit op een bank naast het fietscrossterrein, aan de Monseigneur Smetsstraat, en rolt een sigaretje. Zelf is hij geen fietscrosser, maar zijn zoon en dochter des te meer. Zoon Rob maakte deel uit van professionele teams en is nu landelijk coach van de bond. Hij reed ook tijdens de Olympische Spelen en was de eerste Nederlander die in de finale kwam. Tegenover hem zit het echtpaar Haarhuis, allebei zeer actief binnen de vereniging. Intussen traint een achttal jonge crossers op het fraaie heuvelachtige terrein. Valkenswaardenaar Van den Wildenberg begint met te zeggen dat hij niet tot de oprichters behoort. “Driehonderd meter hier vandaan was in 1978 een motorcrosswedstrijd,”, weet hij zich te herinneren.

Vanuit de Verenigde Staten

Hij noemt meermalen de naam van Waalrenaar Gerrit Does. “Hij was toen bij die wedstrijden en had enkele BMX-fietsen bij zich om daarmee te showen tijdens de pauze. De kinderen fietsten over enkele houten plankjes, terwijl Does vertelde in de Verenigde Staten te zijn geweest en van daaruit de sport te hebben meegenomen naar Valkenswaard.” Peter is getuige van die kleine demonstratie, 44 jaar geleden. Ik dacht: Gerrit, Gerrit, wat haal je toch binnen?”

Hij lacht en zegt: “Wij waren motorliefhebbers. En nou zagen we fietsen die geen rook afgaven en geen herrie maakten en niet stonken naar brandstof. En toch heeft hij het hier helemaal op poten gezet.”

AVRO-Fietscross

Gerrit Does komt met het initiatief voor de Stichting Fietscross Nederland en roept diverse mensen bij elkaar in Eindhoven om de bond van de grond te tillen, in een periode waarin ook landen om ons heen over de BMX-fietsen horen. “Toen is de AVRO erbij gekomen en werden in 1983 onder de naam AVRO-Fietscross wedstrijden georganiseerd op Ponypark Slagharen.” Op YouTube zijn filmpjes te zien van dit eerste evenement, waarbij ruim 35.000 toeschouwers de toegangspoort passeren. De populariteit van het crossfietsen stijgt en de motor- en fietsbond stoeien bij wie het BMX-en eigenlijk hoort. “Uiteindelijk is de sport onder het wielrennen geschaard en viel het voortaan onder de UCI.”

Grote bende

Als het over de beginjaren van de Valkenswaardse club gaat, praat Peter van den Wildenberg over drie banen terug. “Eigenlijk is het opgericht aan de andere kant van Valkenswaard, door Louis Verwimpt van De Gouden Leeuw en Hans Mandigers en mogelijk ook nog door Piet Nabbe. Er was een baantje tegenover de Bunker aan de Nieuwe Waalreseweg.” Kort daarna moet op die plek een rugbyveld worden gerealiseerd en ziet men zich genoodzaakt een nieuwe baan aan te leggen, een klein stukje verderop. In 1994 begint opnieuw een discussie over het verplaatsen van het terrein, vanwege nieuwbouw. “In ’95 zijn we na een wedstrijd in het land hier met enkele mensen komen kijken. Het was een grote bende, maar we waren ervan overtuigd dat hier de nieuwe baan moest komen te liggen”, aldus Peter. Bestuurslid Evert-Jan Haarhuis: “In 1996 zijn we hier naartoe verhuisd.”

“Mijn zoon is 40 jaar en in de fietscross blijven hangen. Hij heeft nog nooit iets anders gezien dan een fiets”, zo vertelt hij met een brede lach. Peter trekt eens aan zijn sigaretje en even later valt één van de fietscrossers tegen de vlakte.

Veel deelnemers

Vanwege het veertigjarig jubileum is het balletje vanuit Peter en vanuit de huidige voorzitter Joy van den Boom gaan rollen om. “We stonden samen in de kantine bij een foto van het WK van 2004 in Valkenswaard. Joy zei: 'wat zou het mooi zijn om op 25 september de mensen van vroeger bijeen te laten komen. Zou jij eens een paar mensen willen bellen?'” Peter heeft nog medewerkerslijsten van 2004. “Ik had niet veel aan, want toen had iedereen nog een vast telefoonnummer. En de 06-nummers van achttien jaar geleden klopten ook niet meer”, vertelt hij. De mannen hopen op twintig gasten, maar inmiddels staat de teller voor de bijeenkomst al op 121 deelnemers. Evert-Jan: “We hebben natuurlijk hier al de infrastructuur voor de grote wedstrijd van de 25ste. Alles draait en alles is open. De wedstrijden starten om elf uur en de oude garde is vanaf twaalf uur welkom. Men kan genieten van de crossen, er zullen oude koeien uit de sloot gehaald worden en de voorzitter zal wel een officieel woordje zeggen.”

Pumptrack

Even krijgt het gesprek een andere wending, want de club is al druk bezig met het realiseren van een pumptrack (een permanent baantje van asfalt) om meer kinderen op de fiets te krijgen. Evert-Jan: “We moeten daarvoor een burgerinitiatief starten met handtekeningen van Valkenswaardenaren. Dat zullen we ook op de 25ste gaan doen, want dan zijn er juist veel inwoners hier. Bij meer dan vijftig handtekeningen moet het in de gemeenteraad besproken gaan worden. Dus dat lijkt ons niet zo moeilijk.”

Louis Verwimp

Terug naar Peter. Hij heeft nooit een bestuursfunctie bekleed maar heeft wel altijd veel voor de vereniging gedaan. “We hadden een vaste groep en organiseerden alle grote wedstrijden. Mijn vrouw was wel verschillende jaren secretaris.” Op het einde van het gesprek roepen de beide heren iedereen op die ooit aan de Valkenswaardse fietscrossclub Lion d’Or verbonden is geweest, zich te melden via de website van de club. Ze weten ook nog te melden dat de naam Lion d’Or afkomstig is van mede-oprichter Louis Verwimp, die fietsen maakte onder deze naam, vertaald 'De Gouden Leeuw'.

Inwoners van Valkenswaard die hun milieupas meebrengen en deelnemers aan de reünie hebben gratis toegang. Anderen wordt een entree van 3,50 euro gevraagd. Evert-Jan: “Maar we hebben geen streng deurbeleid hoor.” “Iedereen is van harte welkom om met kinderen te komen kijken”, zegt Miriam. "Daarna zijn ze altijd welkom voor een proefles.” Ook foto’s zijn van harte welkom om de geschiedenis nog beter vast te leggen en gespreksstof te hebben voor de feestmiddag.  

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie