Luister
Live
12 november 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

Volksdansen gebeurt nog steeds in Valkenswaard, in Het Gegraaf: 'Loop 2, 3, 4...'

Het is mooi om te zien: twaalf dames dansen de fraaiste figuren in de grote zaal van buurthuis De Hijskraan aan de Seringenstraat 2 in Valkenswaard. Je wordt er vanzelf vrolijk van als je bovendien de mooie muziek uit de luidsprekers hoort klinken. Het kan niet anders of je voeten beginnen te kriebelen. Een uitnodiging dus.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Om 10.00 uur zitten de meeste dames nog aan een kopje koffie in de centrale hal van het voormalige schoolgebouw. “We hebben inmiddels drie nieuwe leden, en daar zijn we blij mee”, zegt Joke kamp, die de dansinstructies geeft. “Iedere dinsdag en iedere donderdag komt hier een groep volksdansen, van tien tot elf.” Behendig geeft ze aan dat ze de dansbijeenkomst wil beginnen. In rap tempo gaat iedereen naar de dansvloer. Grote spiegels aan één wand maken van de ruimte een echte danszaal, meer dan ruim genoeg voor het gezelschap. Er staat een geluidsinstallatie die Joke bedient.

Siberië

Bijna automatisch gaat iedereen in een kring staan en Joke start met weinig woorden de muziek. Al Achat heeft ze vooraf op het bord geschreven: de naam van een dans uit Israël. De kring wordt als vanzelf groter en weer kleiner. Joke staat in het midden, danst zelf mee en geeft waar nodig enkele instructies. “Zo, het begin is gemaakt”, zegt Joke op het einde en ze loopt naar de geluidsinstallatie. De Siberische dans Tango Sawa volgt vrij snel daarna. Knap om te zien hoe de dames snel om kunnen schakelen van de ene naar de andere dans. Sommige danseressen kijken vrolijk en ontspannen, andere hebben zich de Tango nog niet helemaal eigen heeft gemaakt.

Voor iedereen duidelijk?

Een Keltische dans is goed herkenbaar aan de typische muziek. “Celtic Thunders uit Ierland”, roept de lerares, die zelf nog regelmatig verdiepingscursussen volksdansen volgt in Arendonk. “Weten we nog hoe die ging?"  Dan gaat de groep weer van start. “En twee keer overkruisen, en weer opnieuw." De muziek wordt tussentijds stopgezet om de nieuwe danspassen weer even in het geheugen te zetten bij de deelneemsters. Joke doet enkele passen voor en telt hardop: “Loop 2, 3, 4 en terug 2 wisselpas en loop 2, 3, 4. Doe maar mee.”

Dan wordt even geoefend zonder muziek. “Twee keer overkruisen, dames.” Een dame moet even afhaken vanwege haar benen, en gaat op de bank zitten. “Voor wie is het nog niet duidelijk”? Dan zegt één van de volksdanseressen: “Als je aan het lopen bent, dat tussenpasje deed ik iedere keer verkeerd. Dan kwam ik iedere keer op het verkeerde been uit.” Er komt wat uitleg over de mayim-pas. Joke: “Die komt in heel veel dansen voor en bestaat altijd uit vier passen, bijvoorbeeld voor, zij, achter, zij.” Tussendoor maakt ze regelmatig een grapje, wat de dames appreciëren. Dan klinkt het weer: rechts links wisselpas loop 2 3 4 en worden de stappen nog eens zonder muziek gezet. Voor zij achter zij loop 2 3 4. Iedereen is geconcentreerd bezig. “Het komt goed hoor, maar het is allemaal nieuw en je moet nog veel nadenken. Zullen we het nu op muziek gaan doen?"

Turkse bruiloft

Een dans die nog steeds tijdens een Turkse bruiloft wordt gedanst, staat ook op het repertoire. Leuk om de verschillende dansen van zo dichtbij te horen en te zien. Tijdens deze dans wordt er enkele malen geklapt. Allerlei draaifiguren wisselen elkaar af, en het blijft boeiend om even later te zien hoe de dames de Damat Halay-dans demonstreren. Soepel draaien ze van de ene naar de andere plek en wordt er automatisch van plaats gewisseld. “Deugd in het midden”, hoor je iemand roepen.

Wil je graag meedoen? Aanmelden kan bij Jo Kamp via een mail naar kamp.devoogd@gmail.com. Je mag ook vrijblijvend komen kijken en meedoen. “Dat is nog het beste, dan kun je zien en beleven wat het is om samen te dansen”, sluit Jo af.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug