Luister
muziek
24 februari 2023 - 06:11
Deel dit artikel:

'Boulen' in Dommelen: wij nemen er een kijkje

Je moet het weten te liggen, anders rijd je er aan voorbij: het clubhuis en de talrijke banen van Pétanque Club Dommelen 84 aan de Norbertusdreef in Dommelen. Maar eenmaal aangekomen, word je als beloning getrakteerd op interessante verhalen over het spel Jeu de Boules of Pétanque.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Een delegatie van het bestuur staat al te wachten: voorzitter Henk Oomen, secretaris Jeltje (zeg gerust Jellie) Haanstra en penningmeester Ted van Kessel. In het lokaal met de naam De Zandloper is het lekker warm. Er staan tafels en stoelen, wat kapstokken, een gezellige bar en natuurlijk enkele banen om het spel Jeu de Boules te spelen. “In de winter kunnen we hier binnen spelen, en als het wat mooier weer wordt, hebben we buiten nog twintig banen liggen, met verlichting”, zo trapt de voorzitter af terwijl hij de koffie inschenkt en een wafelkoekje presenteert. “Wij zijn een bijzondere vereniging: we komen meer bijeen voor de gezelligheid dan voor de competitie.” “Maar”, zo vult Jeltje onmiddellijk aan, “sluit niet uit dat we fanatiek bezig zijn, want we willen wel winnen!” Als je door het raam naar buiten kijkt, zie je ook het terrein van de collega’s van het Dommels Boeleke en van de tennisclub van Dommelen.

Een sociaal gebeuren

Op maandagavond en donderdagavond verzamelen de ruim dertig leden zich op het Dommelse sportterrein om hun metalen ballen op te gooien, richting het kleine houten balletje, de but genaamd. “Voordeel is, dat je dit spelletje tot op zeer hoge leeftijd nog kunt doen. Ons oudste lid is 93”, zegt Henk vol trots. “Sociaal is het hier een goed gebeuren.” Het lidmaatschap bedraagt zestig euro en er komen verder geen kosten bij. “Uiteraard moeten de consumpties betaald worden, maar de prijzen daarvan zijn zeer billijk”, zegt Ted, die getooid is met de Franse basque als hoofddeksel.. Hij legt uit dat de vereniging met de naam PCD84 is aangesloten bij het overkoepelende regio-orgaan.

De but

Op de vraag hoe het spel er globaal uitziet, loopt Ted naar een kast en laat een grote hoeveelheid houten kistjes zien, waarin metalen ballen zijn opgeborgen. “De meeste zijn reserveballen, voor als hier iets extra’s te doen is. Want je kunt deze ruimte ook huren voor een verjaardag of een ander feestje.”

Henk: “Op de camping zie je vaak plastic ballen met water, je kent ze zeker wel.” De echte stalen ballen zijn voorzien van een bepaalde belijning, waardoor iedereen zijn eigen ballen kan herkennen. Een klein houten balletje wordt op tafel gelegd, cochonnet genoemd of petanquebut. Ted pakt enkele stalen ballen beet en zegt: “Je gooit de but eerst op de baan en vervolgens probeer je deze ijzeren ballen zo dicht mogelijk bij de but te gooien. Degene die het dichtst bij komt, heeft een punt verdiend, en begint het spelt weer opnieuw.” Elke deelnemer brengt zijn of haar eigen set van drie ballen mee die elk 650 of 800 gram wegen. De club staat open voor nieuwe leden en zij worden door ervaren spelers begeleid om het boulen zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.

Plaatsen en tireren

Dan stapt het gezelschap op de baan en showt Ted de eerste beginselen van het spel dat al door de oude Grieken werd gespeeld. Boulen doe je met twee teams, dlk bestaande uit twe spelers (doubletten) of drie spelers (tripletten). Jeltje pakt een gele ring van de muur en Ted gaat er in staan. Hij gooit de but ver weg en moet tussen de zes en de tien meter neerkomen. Vervolgens werpt Ted als tegenpartij een stalen bal verraderlijk dicht bij de but. “Ik gooi nu nog een keer.” De tweede komt korter bij. Ted pakt een rolmaat en laat zien dat je soms moet meten om nauwkeurig te kunnen bepalen wie het kortste bij ligt. “Nou laat ik even een tireur zien. Die bal daar, dicht bij de but, wil ik proberen weg te kaatsen. Dat lukt niet altijd, hoor.” Hij gooit, en warempel, de bal die er al lag wordt weggekaatst. “Zo, nu heb ik meer ruimte om met een andere bal korter bij de but te komen.” De lemen ondergrond heeft een deklaag van een soort grint en wordt af en toe aangeharkt. Tegen het stoffen van het grint moet regelmatig wat water gesproeid worden.

Aan de wand hangen enkele reclameborden van sponsors en Jeltje demonstreert het elektronisch telsysteem.

Daarna wordt buiten een blik geworpen op het terrein. Op dit moment moet dat nog gefatsoeneerd worden, aangezien vrachtwagens van de gemeente er enkele malen overheen zijn gereden, vanwege bouwwerkzaamheden. Aan een lantaarnpaal hangt een bordje met de tekst Boulodrôme P.C.D.

Tegen het clubhuis staat een bord met Spelregels om weer veilig samen te Sporten. De voorzitter brengt tenslotte onder de aandacht dat belangstellenden altijd welkom zijn om een kijkje te komen nemen en mee te doen. Wil je meer weten? Zoek contact met Jeltje: 040-2018214 of jhhaanstra1932@kpnmail.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie