Luister
muziek
9 maart 2024 - 17:09
Deel dit artikel:

Kan de nieuwe bloemencorsogeneratie nog Kwalleballen?

Deze week belandde een opvallend appberichtje van de voorzitter van Bloemencorsobuurtschap Oud Dommelen op het bureau van onze redactie. Voorzitter Remy Schellens doet een bijzondere oproep aan zijn collega-voorzitters. De tijd dat corsobouwers ook massaal actief Kwallebalden ligt zo ver achter hem, dat hij een sympathieke noodkreet deed.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Moor Media
Advertentie

Wat veel bezoekers tegenwoordig niet meer weten is dat de oorsprong van Kwalleballen meer dan 30 jaar geleden in het Bloemencorso lag. Oud Dommelen sloot een weddenschap met Hazestraat wie een wedstrijd om de modderzak zou winnen en de rest is bijna historie. Alleen de introductie van live-muziek een paar jaar later was nog nodig om tot het huidige evenement te evolueren.

Tot het MKZ jaar in 2001 bestond het deelnemersveld louter uit corsobuurtschappen, die zoals Schellens het fijntjes verwoord, hierin “een belangrijker gelegenheid om alle corsovrienden te verslaan dan de tweede zondag in september” zagen. Schellens heeft zelf nog nooit meegedaan en zoekt medespelers bij de andere buurtschappen. Maar ook doet hij een oproep om de nieuwe generaties corsobouwers die sinds 2001 zijn opgestaan opnieuw kennis te laten maken met Kwalleballen.

Kwalleballen zelf is verheugd met de oproep. “Het deelnemersveld is altijd druk bezet, maar we zien het aantal Valkenswaardse teams ieder jaar een beetje teruglopen. Het kan niet zo zijn dat de jeugd en twintigers in Valkenswaard de strijd niet aandurven. Kwalleballen is een unieke ervaring, bucketlist waardig. Je moet dit minstens 1 keer mee maken. Velen laten het daarbij, net zo velen zijn voor jaren verslingerd. Hopelijk mogen we dit jaar veel debutanten verwelkomen.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie