Luister
muziek
11 maart 2024 - 11:05
Deel dit artikel:

SV Valkenswaard wint wéér: promovendus mag dromen van kampioenschap

Absolute uitblinker bij de topper Valkenswaard-Volharding was spits Youri van Brussel. De aanvalsleider van de Bosuilen scoorde niet alleen drie keer, maar gaf ook nog de assist op Thom van de Donk, waarmee de aanvoerder de 3-3 binnenknalde. Kortom: blijde gezichten bij Van Brussel en zijn trotse ouders en vriendin. Valkenswaard won met 4-3 en is nu koploper in de 1ste klasse F.

valkenswaard24
  / Willem Jan Schampers / Amateurvoetbal Eindhoven
  • Beeld - Solange Fotografie
Advertentie

Op een drukbezocht sportpark Den Dries in Valkenswaard lieten beide clubs zien dat ze niet voor niets bovenin meedraaien. Al kreeg de thuisploeg wel meteen een optater van jewelste. Binnen nauwelijks een halve minuut kwam Volharding namelijk al op voorsprong. Pieter Maranus en Yannick Lacroix lieten zich verrassen door een slimme pass Mark Blenckers. Hij bediende Joop Daniëls op maat, die zich geen moment bedacht en doelman Youri Roulaux kansloos liet: 0-1.

Van Brussel over dat moment: “Daar schrokken we toch wel even van. Ik dacht: ‘het zal toch niet waar zijn, dat we ons in een topper zo laten foppen. Gelukkig konden we ons goed herpakken en maakte al snel de gelijkmaker.” Het was Van Brussel zelf, die vanaf elf meter mocht aanleggen, omdat scheidsrechter Julian Simonse een handbal had geconstateerd. De strafschop werd onberispelijk ingeschoten. Valkenswaard was toen al duidelijk de betere ploeg en even daarvoor had Thom van de Donk, vrij voor de Limburgse doelman, de bal al op de paal gemikt.

Geen vuiltje

Met Van Brussel in een hoofdrol gingen de geelblauwen op jacht naar de 2-1. Due viel al redelijk vlotjes. In de 22ste minuut was de onvermoeibare spits er als de kippen bij om een te korte terugspeelbar op te pikken en de bal beheerst voorbij doelman Bono Barten te schuiven. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van trainer Maurice Hendriks, die tevreden naar de verrichtingen van zijn manschappen zat te kijken. Toch was het in de 32ste minuut plotseling weer gelijk. Nu kreeg Volharding een strafschop, vanwege een ongelukkige handsbal van Chris Trouwborst. Vincent Buijssen zorgde voor 2-2.

Het voetbal werd hierna wat minder en Valkenswaard had moeite om de bal in de ploeg te houden. Van Brussel: “Na de gelijkmaker waren we even zoekende. Volharding zakte ver terug, bevreesd voor onze counters. We kregen dus veel mindere ruimte en kwamen daardoor niet meer aan fatsoenlijke aanvallen toe.” In de 43ste minuut kreeg Volharding dé kans op 2-3, maar Buijssen schoot de bal vrij voor Roulaux net naast. Beide trainers hadden dus wat te bespreken met hun spelers en het was de vraag hoe de teams de tweede helft zouden ingaan. Consolideren of vol voor de winst?

Achtervolging

Na de rust kwam Valkenswaard sterk uit de startblokken, maar was het Volharding dat scoorde. En hoe! Marco Daniëls haalde in de 54ste minuut maar eens uit en krulde de bal in de bovenhoek. Roulaux kreeg er nog wel een handje tegen, maar was kansloos. Valkenswaard moest dus opnieuw in de achtervolging en met spelers als Youri van Brussel, Thom van de Donk, Jordi van Meurs, Mike van Dooren en Sem van Ham weet je bijna zeker dat er kansen komen. In de 59ste minuut had van Brussel moeten scoren, maar zijn kopbal – op aangeven van Van Meurs – ging over.

De volgende grote mogelijkheid was voor Van Meurs zelf. Hij ving een verre pass van achteruit op, maar had net te veel tijd nodig, om de bal in het doel te knallen. En wat te denken van de kans van Van Dooren? Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje van Van de Donk, maar de kleine middenvelder kopte de bal recht in de handen van doelman Barten. Niet veel later kreeg Volharding-verdediger Tom Kessels zijn tweede gele kaart. Voor praten nota bene! Deze stommiteit kwam de Limburgers duur te staan.

Luidruchtig

Valkenswaard rook bloed, kreeg nu meer ruimte en profiteerde optimaal van de numerieke meerderheid. In de 75ste minuut viel de verdiende gelijkmaker. Een voorzet van Van Brussel werd met een prachtige volley binnengewerkt door Van de Donk. Het Valkenswaardse publiek, met een luidruchtige kern van het tweede en derde elftal, ging er nog eens goed voor zitten. De Bosuilen gingen nu vol voor de drie punten. In de 81ste minuut kreeg ze loon naar werken. Van Dooren legde de bal bij de eerste paal op het hoofd van Van Brussel, die hard raak kopte: 4-3.

In de slotfase probeerde Volharding het nog wel, maar echt in gevaar kwam de thuisclub niet meer. Aan de andere kant waren er nog twee serieuze kansen voor invaller Cas Glaser, maar de jongeling slaagde er niet in om het duel definitief in het slot te gooien. Na een zestal spannende minuten blessuretijd konden de handen bij Valkenswaard de lucht in. Van Brussel was de gevierde man, maar gaf de complimenten ook meteen aan zijn ploeggenoten. “Aanvallend zijn we sterk, maar ook ons middenveld en de achterhoede presteren uitstekend.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie