Luister
muziek
12 maart 2024 - 11:05
Deel dit artikel:

Bijzondere rol voor Valkenswaardse voetbalclubs bij herdenkingen dit jaar

De voetbalclubs SV Valkenswaard, VV De Valk en RKVV Dommelen krijgen vanaf dit jaar een rol bij de herdenkingen in de gemeente Valkenswaard. Op die manier wil Stichting Erfgoed 40-45 meer verenigingen en jeugd betrekken bij het herdenken.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

De Stichting Erfgoed 40-45 van gemeente Valkenswaard en Waalre heeft onder andere als doelstelling ‘het behouden en onderwijzen van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in de regio Valkenswaard-Waalre’. Ook het stimuleren van de herdenkingen op 4 mei en 17 september in Valkenswaard behoort tot een van de doelstellingen. Een voorbeeld: enkele jaren geleden hebben zij al gesprekken gevoerd met de stichting Bloemencorso Valkenswaard om met hen deel te gaan nemen aan de herdenkingen in Valkenswaard. Daarop heeft het bestuur van de stichting direct positief gereageerd.

In dat kader heeft Stichting Erfgoed 40-45 in de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de drie voetbalverenigingen in Valkenswaard, te weten: VV De Valk, SV Valkenswaard en RKVV Dommelen. Hen is gevraagd om ook te gaan participeren in de herdenkingen in Valkenswaard. “Daarbij willen we de jeugd van de betreffende verenigingen in het bijzonder betrekken”, zegt Stichting Erfgoed 40-45.

Afgelopen week hebben de besturen van de voetbalverenigingen besloten om jaarlijks met een aantal jeugdleden kransen te leggen bij de verschillende herdenkingen in gemeente Valkenswaard. Daarnaast zullen de verenigingen een intern programma opzetten over oorlog en vrede. Iedere vereniging kan dit, aan de hand van hun oorlogsperiode en oorlogsverleden, zelf invullen.

Gezamenlijk zullen deze drie verenigingen op 4 mei op de Britse begraafplaats aan de Luikerweg, bij de nationale dodenherdenking op het Verzetstrijdersplantsoen in Valkenswaard en op 17 september ter gelegenheid van de bevrijding van Valkenswaard deelnemen aan de herdenking. “Door dit besluit zullen meer jeugdigen zich aansluiten bij de herdenkingen en hopen we dat ook ouders en familieleden gesprekken aangaan met hun kinderen over oorlog en vrede”, zegt de stichting die verantwoordelijk is voor de herdenkingen. “Wij zijn bijzonder blij met de uitkomst van de gesprekken en hebben die ook aan de organisatoren van de herdenkingen, het 4 Mei-comité en de Bond van Wapenbroeders, medegedeeld.”

Stichting Erfgoed 40-45 hoopt dat meer verenigingen in Valkenswaard zich bij dit initiatief zullen gaan aansluiten. “De jeugd zal in de toekomst het stokje van ons moeten gaan overnemen en wij zullen daarvoor de eerste stappen moeten zetten. Herdenken is immers ook het bewust zijn van het verleden.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie