Luister
muziek
9 september 2022 - 06:16
Deel dit artikel:

Weekend vol BMX op hoog niveau bij fietscrossclub Lion d’Or in Valkenswaard

Twee blitse posters op het terrein van Fietscrossclub Lion d’Or Valkenswaard kondigen een weekend aan vol sportiviteit en snelheid. Bestuurslid Evert-Jan Haarhuis blikt alvast vooruit. Het gaat om de interclubwedstrijd op zaterdag 24 september en BMX Zuid Competitie zondag 25 september.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Aan de Monseigneur Smetsstraat 41 ligt de fietscrossbaan van de crossclub er gelikt bij. Evert-Jan Haarhuis legt zijn gereedschap even aan de kant. Hij is het laatste onkruid nog aan het verwijderen. Het is erg rustig op de trainingsavond. De jongste leden zijn nu aan het trainen. “Komend weekend zijn er fietscrosswedstrijden op het binnencircuit van Zolder. Morgen gaan veel mensen al die richting in, met caravan en zo. Dan is het de avond vóór die wedstrijden altijd rustig hier”, aldus de ex-voorzitter. “Van ons uit doen leden van alle leeftijden mee, in Zolder, vanaf zes tot boven de vijftig jaar.” Achter het crossveld wordt nog gewerkt om wespennesten te verwijderen die in de grond zitten.

Terwijl enkele jonge crossers bijgeschoold worden door hun trainer, legt Evert-Jan uit wat er in het weekend van 24 en 25 september te wachten staat. “Op zaterdag hebben we een interclub. Dat zijn wedstrijden met clubs uit de regio: Luyksgestel, Veldhoven, Peer, Landgraaf en Valkenswaard. Wij organiseren deze dag voor de beginnende rijder.” Er zijn drie niveaus om te fietsen, volgens Evert: de clubwedstrijd, de interclub en dan nog de BZS: BMX Zuid Competitie. De wedstrijden van zondag zijn de BZC-wedstrijden, en die vallen onder auspiciën van de KNWU. Op zaterdag worden 200 deelnemers verwacht en zondag het dubbele aantal. Dan komt de vrouw van Evert-Jan, Miriam, ten tonele. “We hebben tijdens deze dagen een complete snackbar, er is volop te drinken, kortom: snackbar en kantine zijn open.”

Gezinssport

Op de vraag waarom mensen moeten komen kijken op het crosscircuit van de Lion d’Or, antwoordt het echtpaar dat het altijd spektakel is, het gaat allemaal heel snel en je kunt tijdens de gehele wedstrijd de crossers bezig zien. “Bij wielrennen sta je te wachten totdat ze ’n keer langs komen. In een flits zijn ze dan weer voorbij. Hier is het constant actie, je ziet de hele dag wedstrijden.” Er rijden steeds acht crossers tegen elkaar, en dat maakt elk rondje weer even spannend. Je ziet meteen resultaat. Het moge duidelijk zijn dat er in deze sport wel wat gevaar sluipt. Sommige delen van de baan zijn erg steil, er zijn verschillende heuvels opgeworpen en de snelheid is best wel hoog. “Daarom dragen de renners ook beschermende kleding zoals een helm, bodyprotection en beschermende kleren. Ouders zijn ook verplicht om aanwezig te zijn als hun kind aan het crossen is. Uiteraard moeten de rijders ook vaak gebracht worden, omdat wedstrijden verspreid liggen in de regio. Vaak wordt een caravan of camper ingezet om de gezinsleden en de fietsen te vervoeren. Door dat alles kun je spreken van een echte gezinssport.”

Sterke competitie

De wedstrijden op zaterdag zijn gedurende de middag, vanaf 13.30 uur. Op zondag starten de eerste crossers vanaf 11.00 uur. “Het meeste spektakel zie je wel op zondag”, zegt Evert-Jan. Miriam vult aan: “Brabant-Zuid heeft een sterke competitie. Want de Brabantse clubs zijn de bakermat van het crossfietsen in ons land. In verhouding zijn de Brabantse clubs daardoor sterker. Bovendien zijn er meer clubs dan dat er wedstrijden zijn, dus er wordt altijd geloot. Tot nu toe heeft Valkenswaard altijd nog ingeloot”, zo klinkt het. Intussen vliegen de fietsers je om de oren en merk je extra dat je goed moet uitkijken. De club telt in totaal honderd leden.

Dak

Op dit moment ontbreekt het dak van de startheuvel. Voor landelijke wedstrijden is dat een minpuntje. Het dak is volgens Evert-Jan niet noodzakelijk, maar het zou wel fijn zijn. Het oorspronkelijke dak voldeed niet meer aan alle eisen en moest verwijderd worden. “Belangrijker is, dat de plaats waar de rijders moeten wachten totdat ze de heuvel op mogen, overkapt is. En dat is bij ons in orde. Voor het andere dak hebben we goede hoop dat er binnenkort een nieuw zal worden geplaatst.”

Via de route langs De Kempervennen kan men met de auto het terrein bereiken. Er zijn toekomstplannen om toch nog een kortere route te creëren via Dommelen. Dat zou aanmerkelijk schelen met nu. Met de fiets is het crossterrein te bereiken via de Monseigneur Smetsstraat en het nieuwe fietstunneltje Op het einde van het gesprek vertelt het echtpaar Haarhuis voorbereidingen te treffen om getuige te zijn van de wereldkampioenschappen BMX-wedstrijden in Glasgow. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie