Luister
muziek
2 februari 2024 - 14:01
Deel dit artikel:

Sam van Lieshout schitterde op Olympische Spelen en is geëerd in haar eigen Valkenswaard

Afgelopen maand vonden de vierde Olympische Winterspelen voor de Jeugd plaats in de provincie Gangwon in Zuid-Korea. De Valkenswaardse Sam van Lieshout maakt deel uit van Team NL snowboarden en behaalt er een verbluffend resultaat. Woensdagavond is ze door haar fanclub geëerd.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Sportmensen als Daniëlle van de Donk en Jan Tops uit Valkenswaard behoren tot de top van de internationale sport. Daar wordt nu de naam van Sam van Lieshout aan toegevoegd. In januari 2023 neemt de Valkenswaardse met snowboarden deel aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Italië en sleept een zilveren medaille binnen. In de finale op het freestyle-onderdeel big air behaalt ze een totaalscore van 143.5 punten. NOC*NSF selecteert voor de Olympische Winterspelen voor de Jeugd van dit jaar drie deelneemsters; Katja Dutu, Guusje de Booy en Sam. Op 24, 27 en 28 januari komt de Valkenswaardse uit bij Slopestyle, Big Air Kwalificaties en Big Air Finals. Zij presteert het om in Korea in de slopestyle een zevende plaats te scoren met 71,25 punten, terwijl winnares Hanna Karrer uit Oosterijk met 89,00 punten de hoogste eer behaalt. Ze wordt twaalfde bij Big Air.

Alle reden om Sam van Lieshout extra in de bloemetjes te zetten tijdens een surprisebijeenkomst bij Du Commerce. Organisator Corné Maas kent via het voetballen de familie Van Lieshout. “Sam was koningin ijsscheppen tijdens ons Pinkstertoernooi. Later ging ze bierkes tappen en zo heb ik haar leren kennen.” Vader Nico vertelt hem over de uitzonderlijke snowboardkwaliteiten van dochter Sam. Dat ze onlangs in Nieuw-Zeeland was en het daar heel goed deed en dat ze nu naar Korea gaat voor deelname aan de Olympische Spelen. Corné: “Toen ze vertrok is ze door een groepje uitgezwaaid. Samen met Dirk van Lierop hebben we besloten om met dat groepje een winnaarsborrel voor haar te organiseren. Inmiddels is ze zevende geworden en verdient ze alle hulde. Een machtige prestatie voor een Valkenswaardse!” Er wordt een groepsapp aangemaakt en de avond wordt op touw gezet in Du Commerce.

Uitgegroeid tot een kanjer

Dirk van Lierop, sponsor en goed bevriend met de ouders van Sam, vertelt dat Sam tijdens de wintersport met haar familie in contact komt met het snowbaorden. “Van lieverlee is dat een hobby geworden en sluit ze zich aan bij opleidingsschool Shred Masters in Landgraaf. Daar start ze haar trainingen en groeit ze uit tot deze kanjer.” Dirk vertelt over de immense afstanden die ze aflegt, zoals naar Korea en Nieuw-Zeeland. Maar vaak is ze ook te vinden in Frankrijk, Oostenrijk en Italië. “En dat voor een zeventienjarige Valkenswaardse, die al op dit niveau meedraait!” “Over twee jaar zijn de Olympische Spelen en is de hoop gevestigd op deelname.”

In dorpscafé Du Commerce is men in afwachting van de komst van Sam. Op een groot scherm wordt ze welkom geheten. Op tafel liggen confettikanonnen en de slingers aan het plafond heten haar welkom thuis. Iets na achten stapt ze binnen, totaal verbaasd en verrast. Er klinkt een luid applaus. Even later neemt Corné Maas het woord. “Niet iedereen is er vanavond bij, en dat willen we even laten zien.” Er wordt een filmpje gestart waarop de familie Hengeveld uit Oosterbeek hun felicitaties overbrengt als goede skivrienden. Daarna feliciteren goede bekenden Marloes en Michiel. Ze vinden het super geweldig wat Sam heeft gepresteerd. “Wat een enorme prestatie heb je neergezet! Je hebt een enorm talent, je traint heel veel. En dat je op wereldniveau kunt meedraaien! Fenomenaal!”

Steeds meer belangstelling

“We noemen ons een heel klein fanclubje. We waren hier al eerder, met het afscheid. Jij vindt het allemaal maar niks, Sam, dat snappen we”, aldus Corné en hij benoemt nogmaals haar prestaties: zevende van de wereld in de Slopestyle, dus we hebben het wel ergens over! Twaalfde van de wereld in de Big Air!” Er klinkt applaus. “In Nieuw-Zeeland was je tweede. Fantastisch.” De spreker noemt haar een topper en houdt haar voor dat miljoenen mensen zien op welke wijze ze door de lucht vliegt met haar snowboard. “Die belangstelling ga je steeds meer krijgen, en daar beginnen wij hier in het klein mee. Graag luisteren we even naar jouw trainster van de Shred Masters: Andrea Bednas.” De video wordt weer gestart en Andrea complimenteert Sam met haar prestaties en wenst haar haar de komende jaren nog veel coole avonturen. Corné complimenteert de beide ouders voor alle energie die zij er in steken om voor haar dit alles mogelijk te maken. “En Sam: we weten zeker dat je je gaat kwalificeren voor 2026.” Dan wordt haar een glazen bokaal overhandigd als trofee voor haar prestaties in Korea.

Casper Sponselee feliciteert als beleidsmedewerker sport de Valkenswaardse sportvrouw namens sportwethouder Rens Pijnenburg. “Ik vind het belangrijk om hier namens de gemeente aanwezig te zijn. Vorig jaar werd je al gefeliciteerd met de zilveren medaille in Italië. Nu zevende en twaalfde, niet van Valkenswaard, maar van de wereld. Je verdient veel respect.” Een fraai boeket wordt haar overhandigd. Corné vraagt of ze tenslotte iets wil vertellen over haar ervaringen. Sam: “Het was koud: min vijfentwintig graden op de eerste trainingsdagen. Er was toen geen sneeuw, alleen maar ijs. Uiteindelijk lukte het.” Het land zelf is volgens haar geen aanrader. Ze noemt alles een drama: de mensen, de taal en noem maar op.

Na afloop van de ceremonie kijken de aanwezigen naar een fraaie compilatie van spectaculaire filmpjes en foto’s van Sam. Intussen legt ze desgevraagd even het verschil uit tussen de twee disciplines: “Slopestyle is met rails en schansen en Big Air is één schans en dan ben je klaar.” Op de vraag wat er de komende tijd staat te wachten zegt ze: “Ik vertrek de zevende naar Polen voor de Europacup met de Shred Masters. In maart ga ik waarschijnlijk naar Italië, want ik ben inmiddels klaar met studeren.” In augustus wordt ze achttien en valt Sam in de volgende categorie deelnemers.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie