Luister
muziek
27 oktober 2022 - 06:02
Deel dit artikel:

VVD hoopt dat inwoners met collectief eigen woningen gaan bouwen in Valkenswaard

VVD Valkenswaard ziet graag een CPO-project in de gemeente ontstaan. Een initiatief waarbij inwoners een groep vormen om samen hun eigen woningen te bouwen. De gemeente moet volgens de lokale VVD het voortouw nemen. Valkenswaard24 spreekt met fractievoorzitter Niek van Hout.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

De woningnood is nog altijd hoog. VVD Valkenswaard denkt dat bouwen van nieuwe woningen en het laten doorstromen van huiseigenaren een oplossing kan bieden. En een CPO, een initiatief dat in veel gemeentes al plaatsvindt.

Besparen op kosten

CPO staat voor ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’. Het idee hiervan is dat inwoners een collectief vormen om op die manier meer slagingskans te hebben in het bouwen van hun eigen woning. Voor velen is dat op dit moment lastig, vanwege de lastige woningmarkt en hoge kosten. Niek van Hout van VVD Valkenswaard legt uit: “Tot 30 procent kun je besparen op de kosten van het bouwen van een huis, met een CPO. Dit zit in kosten van een projectontwikkelaar, de inkoop van materialen kan op grotere schaal en je hebt een sterkere onderhandelingspositie.”

Van Hout maakt zich sterk voor een CPO in gemeente Valkenswaard. Met het thema Wonen op de raadsagenda is dit volgens hem het ideale moment om dit aan te kaarten. “Het idee achter een CPO staat dicht bij identiteit van de VVD. Mensen in hun kracht zetten en faciliteren in wat zij denken dat goed is”, legt Van Hout uit.

Locaties

De VVD vindt dat gemeente Valkenswaard de start zou kunnen maken voor het opzetten van een CPO. “De gemeente zou moeten beginnen met het aanwijzen van een locatie en die beschikbaar stellen voor woningbouw.” Dat valt echter nog niet mee binnen de gemeentegrenzen van Valkenswaard. Bovendien staat er vaak een ander bestemmingsplan op een bepaald stuk grond. Iets waar andere CPO’s vaak tegenaan lopen. “We hebben nog geen concrete plekken aan kunnen wijzen voor een CPO-project”, zegt Van Hout. “Dit willen we nog nader bekijken.”

Informatieavond

Om mensen alvast te informeren en enthousiasmeren, vindt er op 14 november (om 19.30 uur) een infoavond plaats in het theatercafé van De Hofnar in Valkenswaard. Inloop is gratis, aanmelding is niet nodig. “Daar kunnen mensen meer kennis opdoen over de mogelijkheden van het bouwen volgens de CPO-methode en vragen stellen”, vertelt Van Hout. “Daarnaast hopen wij zo te peilen hoe groot het enthousiasme is voor een dergelijk project in onze gemeente.”

Geen welwillende houding in politiek

Van Hout laat zijn licht schijnen over het woningaanbod in gemeente Valkenswaard en wat er zoal aan gedaan wordt. Een mooi voorbeeld is bouwproject de Valkenier. “Dit zouden we graag meer zien”, vindt Niek van Hout. “We moeten uiteindelijk een keuze maken; uitbreiding of inbreiding. Als we voor het tweede gaan, moeten we de hoogte in, zoals bij de Valkenier. Uitbreiding is lastig, bijvoorbeeld door wet- en regelgeving vanuit de provincie. Maar het grootste probleem is dat er niet altijd een welwillende houding is ten opzichte van een projectontwikkeling. Er wordt te vaak gekeken naar wat er mis is met een plan, in plaats van dat er in oplossingen wordt gedacht.”

Out of the box

Daarom wil de VVD, met Niek van Hout voorop, stappen zetten vanuit de inwoners zelf. Dat kan met een CPO-project, waarbij ook de gemeente volgens hen aan zet is. “Wij vinden dat er out of the box gedacht moet worden.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie