Luister
muziek
23 November 2023 11:03
Deel dit artikel:

Frans Timmermans scoort opvallend laag in onze gemeente

Ondanks dat Frans Timmermans met GroenLinks-PvdA landelijk hoog heeft gescoord, is dat niet het geval in onze gemeente. Daar is hij slechts de vierde partij geworden.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - GroenLinks-PvdA
Advertentie

Een politieke aardverschuiving, zo mogen we de ongekende landelijke winst van Geert Wilders en zijn PVV wel noemen. Met 37 zetels lijkt de Partij voor de Vrijheid plaats te gaan nemen in de Tweede Kamer, met premier Wilders aan het roer van Nederland. Maar dat moet nog officieel worden. Hij zal in gesprek moeten met diverse partijen om een coalitie te vormen, wat vermoedelijk tot een rechts kabinet leidt.

GroenLinks-PvdA en VVD

Op plek twee zien we landelijk GroenLinks-PvdA, met Frans Timmermans als lijsttrekker, 25 zetels verzamelen. Een teleurstelling voor de linkse fusiepartij. Het is echter één (voorlopige) zetel meer dan de VVD, dat jarenlang de grootste was, met premier Mark Rutte voorop. Zijn opvolger, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staat open voor gesprekken met Wilders voor de coalitie.

NSC, D66 en BBB

Pieter Omtzigt komt met NSC op een afstandje, met 20 zetels, de Tweede Kamer in. Een knappe prestatie voor een nieuwe partij. Daarachter volgen D66 (9 zetels) en BBB (7).

Valkenswaardse stemmers

Waar GroenLinks-PvdA in Nederland dus een redelijk goede prestatie neergezet heeft, is gemeente Valkenswaard daar geen goede afspiegeling van. Hier zien we namelijk dat Frans Timmermans 10,8 procent van de stemmen heeft binnengehaald. Dat is 2,3 procent meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

Groot in grote steden

Als we een blik werpen op de landkaart van NOS, zien we dat de stemmers van GroenLinks-PvdA voornamelijk in het centrum van Nederland en in behoorlijk wat grote steden de winnaar is. Zo is de provincie Utrecht grotendeels GL-PvdA-stemmer en ook in steden als Eindhoven, Amsterdam, Nijmegen, Arnhem, Deventer, Groningen en Leeuwarden wint Timmermans. In alle gemeenten om Valkenswaard heen, is voor Wilders en zijn PVV gekozen.

Ook in gemeente Valkenswaard is Wilders met overmacht de grootste geworden. Bekijk de volledige uitslag van onze gemeente HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie