Luister
muziek
17 maart 2022 - 11:05
Deel dit artikel:

Joost Beerens van VOTE over onverwachte winst: 'We moeten het nog laten bezinken'

"Never nooit zien aankomen." Dat zijn de eerste woorden van Joost Beerens van VOTE na de onverwachte winst van vier zetels in de gemeenteraad van Valkenswaard. Uit het niets vestigt de nieuwe partij zich in het lokale politieke landschap. Valkenswaard24 spreekt na met de lijsttrekker, al noemt hij zichzelf liever niet zo.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Michael van Tol
Advertentie

Want: "We doen het allemaal samen", licht Beerens toe. Hij staat dan wel als nummer 1 op de kieslijst van VOTE, maar geeft ook tal van credits aan de andere partijleden. Hij blikt terug op de afgelopen avond en nacht. "Het was een heel rare sfeer voor ons. Bij de uitslagen van maandag en dinsdag viel al op dat VOTE het goed deed. Langzaamaan kwam er meer geroezemoes in de zaal (van De Hofnar). Het ging constant over VOTE. Een nieuw geluid is er in ieder geval al geweest."

Wethouder

En dan volgen de logische vragen als je zo'n grote partij wordt en bent in de gemeenteraad. "Ze vroegen al: 'Hoe zit het met het naar voren schuiven van een wethouder?' Dat soort dingen wil ik nu niet over nadenken", zegt Beerens lachend. Hij is inmiddels weer aan het werk op het Were Di, al mocht hij daar wel iets later beginnen.

Poule

"Het begint langzaamaan door te dringen dat we de raad in gaan. Is het echt wat hier is gebeurd?" Dat ze het echt niet aan hadden zien komen, blijkt wel uit een mooie anekdote van Beerens. "We hebben van tevoren een poule opgezet. Bijna iedereen zei: 'één zetel gaat wel lukken'. Een paar uitzonderingen zeiden twee. Maar op meer dan dat durfde niemand op in te zitten."

Samen in overleg

Dan is wel de vraag: en nu? Theo Geldens van H&G, de grote winnaar met zes zetels, heeft al aangegeven met VOTE om de tafel te willen. "We hebben gisteravond snel geschakeld en de vergadering van volgende week naar komende zaterdag verzet. We gaan alles afhouden, totdat we daar samen gesproken hebben. Dan gaan we ons afvragen of we in de coalitie of oppositie willen. We hebben niet de politieke ervaring, dus niet slim om nu al dingen te gaan roepen. We doen alles in overleg."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie