22 september 2020 - 06:09
Deel dit artikel:

Café In de Swaen sluit al weer na ruim drie maanden

Enkele gasten genieten op het terras van een drankje. Ze hebben een schitterend uitzicht op de Markt en genieten van de fonteinen. Maar uitbater Rocco Timmerman trekt de stekker uit zijn dranklokaal. Zondagavond rond middernacht gaat het licht definitief uit. En dat terwijl ze afgelopen juni pas zijn gestart.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Terwijl medewerkster Berbel het dienblad vult voor de terrasgasten, drinkt Rocco één van de laatste pilsjes in zijn etablissement. Al heeft hij van nature een vrolijke uitstraling, zijn verhaal is triest. Begon hij midden in de coronacrisis aan zijn jongensdroom om nog eens een café te openen, nog geen vier maanden later moet de knip op de deur van het borrelcafé aan de Markt, op de hoek van de Maastrichterweg en de Peperstraat. “De huiskamer voor iedereen”, volgens Timmerman.

Strenge controles
Op de vraag hoe het allemaal zo gekomen is, legt hij uit: “Je hebt een beginperiode, vanaf juni, dan heb je het voordeel van de vakanties, met goed weer. Dan zie je dat de terrassen goed gevuld zijn. Wij zitten op het mooiste punt van Valkenswaard, maar de controles waren ook dermate streng, dat we op elke hoek in de gaten werden gehouden door de handhavers.” Daardoor moet Rocco met zijn personeel streng controleren op het naleven van de RIVM-regels, wel netjes, maar nooit met ellende. “Het lijkt dat het bij anderen oogluikend wordt toegelaten”, zegt hij. “Dat ligt niet aan mijn collega’s, maar aan de beleidsmakers.”

Meedenken met oplossingen
Zonder corona had volgens Timmerman de zaak elke week volle bak. “We horen steeds van iedereen: ‘jullie hebben zo’n fijn team’.” Het nemen van het definitieve besluit om op te houden wordt door de uitbater met veel pijn genomen. Volgens hem hadden de eigenaar en de verhuurder van het pand nog wel mee kunnen denken met oplossingen. Maar die willen naar zijn zeggen geen kant op. “De privé-eigenaar zegt tegen de instantie waarvan ik het huur, Valkenswaardse Drankengroothandel Claes, dat hij 100 procent van de huur wil beuren. Zo is het verhaal”, zegt hij enigszins verbitterd. Rocco roept goeiendag naar enkele klanten die het terras verlaten. “Ik denk als ondernemer dat de eigenaar ook had kunnen zeggen: ‘betaal wat minder huur en zodra het beter gaat, ga je de huur weer inlopen’. Hij mag daarvoor al mijn cijfers zien.”

Lage omzet
Dat het geen vetpot is, blijkt uit de omzetcijfers van afgelopen zaterdag. “We waren open van 14.30 uur tot 23.15 uur en we hadden een omzet van nog geen 300 euro Daar moet het personeel van betaald worden, de lampen en de hele huishouding”, rekent de kroegbaas voor.

Als je vraagt vanaf hoe laat zondagavond de tapkraan droog gaat, noemt hij eerst 23.00 uur, maar als het gezellig is 00.00 uur. ”En als het heel gezellig is, 01.00 uur, roept Berbel.

Het zal er maandag volgens Rocco troosteloos uitzien. “Het is de mooiste kroeg van Valkenswaard. Kijk eens hoe gezellig de inrichting is. Of er iets anders in komt, is onduidelijk, maar in de wandelgangen hoor ik van alles”, aldus de uitbater, die vijf of zes werknemers definitief naar huis moet sturen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug