Luister
Live
30 maart 2021 - 06:05
Deel dit artikel:

Staartstuk vliegtuig als decoratie in kledingzaak DOK7

Na meer dan 25 jaar gevestigd te zijn geweest in Valkenstaete, zijn klanten van kledingwinkel DOK7 vanaf nu welkom aan de Handwerkstraat 15. De kledingwinkel is een multibrandstore, gespecialiseerd in fashion & lifestyle. DOK7 trekt niet alleen de aandacht met moderne kleding, ook het interieur is op zijn minst opzienbarend.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Midden in de zaak staat een deel van een vliegtuig: het achterste stuk. Het enorme gevaarte past prima bij de kledingstijl die verkocht wordt en bij het meubilair dat de zaak verder aankleedt. Het vliegtuig is doormidden gezaagd en je kijkt zó in de kist, die geregistreerd staat onder het nummer PH-LCI. Was het vliegtuig aanvankelijk wit, kunstenaar Pesch heeft er een bijzondere creatie van weten te maken. Omdat het registratienummer bekend is, kan de levensloop van het vliegtuig gemakkelijk worden opgeduikeld.

Jetstream 3102
Het vliegtuig is van het type British Aerospace Jetstream en behoort tot de 3102-serie. Op 5 mei 1992 kiest het voor het eerst het luchtruim met British Aerospace Regional Aircraft als eigenaar. Omdat de PH-LCI 718 een Jetstream 3102 is, valt hieruit af te leiden dat de kist voldoet aan de Britse richtlijnen die destijds golden. Opmerkelijk genoeg is het vliegtuig voor de Amerikaanse markt gebouwd en wordt het toestel in 1986 als Jetstream 3101 in het Amerikaanse register ingeschreven. In Engeland wordt dit in 1992 gewijzigd naar 3102. Via verschillende andere eigenaren komt het vliegtuig tenslotte in handen van AIS Airlines.

In september 2017 wordt het vaartuig aangetroffen buiten bij de hangar van AIS. Het is op dat moment al uitgeschreven en diverse onderdelen zijn dan al verdwenen. Er zitten dan al geen motoren meer aan. De kist wordt enige tijd later volledig gestript door CH-Aero uit Uithoorn. Dit bedrijf is normaal gespecialiseerd in het wegen van vliegtuigen ten behoeve van het vaststellen van het gewicht voor de weight & balance-calculatie. Maar ook voor een uitdagende klus als die met de PH-LCI draait dit bedrijf zijn hand niet om.

In september 2019 moet de PH-LCI in drie stukken op een locatie in Amsterdam geïnstalleerd worden. De staart wordt een blikvanger, in de romp komen luxe vliegtuigstoelen en de cockpit wordt voorzien van beeldschermen als in een flightsimulator. Meerdere foto’s laten zien dat het vliegtuig in drieën wordt gezaagd.

Kunstenaar
Dan duikt het staartstuk deze maand plots op in de Handwerkstraat in Valkenswaard, maar nog zonder het stabilo: de kleine vleugels aan de achterzijde die een vliegtuig stabiel moeten houden tijdens de vlucht. Op dat moment is het DOK7-winkelpand nog helemaal leeg en is er volop gelegenheid om de PH-LCI van alle kanten te bekijken.

Natuurlijk is de binnenkant een openbaring. Er zit nog een wirwar van kabels in en her en der is nog isolatiemateriaal zichtbaar. Enkele weken later, als de zaak vol hangt met kleding, is te zien dat de stabilo is aangebracht en dat kunstenaar Joost Pesch bezig is om de kist te voorzien van prachtig schilderwerk. “Ze hebben me geheel vrij gelaten met het schilderen. Het ontwerp heb ik eerst digitaal gemaakt en zet het op dit moment over op de buitenkant van het vliegtuig. Ik ben nu bezig met Marilyn Monroe.” Joost Pesch is blij dat hij als kunstenaar dit project voor DOK7 mag doen en pakt gauw weer het penseel ter hand. Valkenswaard is opnieuw een bijzondere winkel rijker.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug