Luister
Live
30 september 2021 - 12:58
Deel dit artikel:

Chinees Indisch Restaurant aan Nieuwe Waalreseweg sluit deuren voorgoed

China Garden, het Chinees Indisch Restaurant aan de Nieuwe Waalreseweg, sluit definitief haar deuren. Afgelopen zondag zwaaide eigenaar Hon Wah Lam nog één keer samen met zijn vrouw de scepter in de Chinese keuken. Personeel en wijkbewoners zijn teleurgesteld.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

De Chinese familie Lam heeft een brief op de toegangsdeur geplakt waarop de laatste dag wordt aangekondigd dat er gekookt wordt. Wij willen u hartelijk bedanken, staat er onder. Het restaurant is bijna helemaal leeg. Er staan nog twee tafels die gratis weg mogen. Enkele koperen paaltjes liggen in een hoek en tafelkleden zitten in een plastic zak. Vooraan, bij de bar, waar eten kan worden afgehaald, staat de broer van Hon Wah: Chiu Wan, in witte bloes en zwarte pantalon.

Corona

“Ik ben niet de eigenaar hoor, dat is mijn broer, maar die staat in de keuken. Hij spreekt ook niet zo goed Nederlands.” Chiu Wan kijkt vriendelijk uit zijn ogen, ondanks dat de sluiting van de zaak nabij is. Natuurlijk verwachtte hij de vraag waarom China Garden gesloten wordt. “Voornamelijk vanwege corona. Je hebt extra personeel nodig om de gasten te controleren. Bovendien zijn we door corona gesloten geweest”, zegt hij. Maar de leeftijd van de beide heren speelt naar zijn zeggen ook een rol, want de eigenaar is 63. “En dan komt er hier en daar een mankementje”, zegt hij vrolijk,

Een snelle heer stapt binnen, ondanks dat de zaak officieel nog niet open is, krijgt de bekende plastic tas met zijn menu, en vertrekt weer. “Succes!” roept hij in het voorbijgaan. Boven de bar hangen zegge en schrijven nog drie bierglazen. De rest van de rekjes is leeg. Er staat nog één fles sterke drank. Op de tafel ligt een stapeltje opengevouwen tasjes. Blijkbaar worden er nog de nodige gasten verwachte, dit weekend. Werd er meer gebruik gemaakt van het restaurant dan van de afhaal? Chiu Wan: “20% waren klanten in het restaurant, 80% voor de afhaal. Maar dat is ook minder geworden, want er is steeds meer keuze uit restaurants met buitenlandse gerechten. Hoe meer concurrentie, hoe beter het is voor de klant.” Dan komt Kalok Lam binnen, de zoon van de eigenaar en mengt zich in het gesprek. “Jongeren komen niet zo vaak naar de Chinees omdat ze vaker pizza eten, pasta’s, shoarma of sushi uit de Japanse keuken.” Kalok vindt het jammer dat zijn vader gaat sluiten. “Tussendoor kon ik hier altijd wat komen eten en hoefde ik thuis niet te koken. Dat gaat zo al mijn hele leven, en nu moeten we zelf aan de slag.”

Gestart in 1973

Chiu Wan weet nog hoe zijn vader vanuit Hongkong naar het Nederlandse Woerden komt om er te gaan werken in het restaurant van zijn zwager, in 1969. “Daarna ging hij werken bij een andere zwager in Oirschot en leerde het vak van horeca-ondernemer. Zoon Hon Wah gaat meewerken in de keuken en na het overlijden van vader neemt hij het restaurant officieel over. In 1973 werd dit winkelcentrum geopend en startte mijn vader hier China Garden. Ikzelf kwam twee jaar later hier werken.” Dan zijn er in Valkenswaard drie Chinese Restaurants. Economisch maakt China Garden wisselende tijden door, en hij lepelt vlot enkele jaartallen op die bekend staan vanwege de crisis. Opnieuw stapt een klant binnen. Het is Martien. Hij vindt het ook jammer dat het restaurant gaat sluiten. Martien: “Het eten is hier altijd heel lekker. Ik ben liefhebber en daarom zit ik hier.”

Er werken drie mensen in de keuken en één in de bediening. De bekende schuif gaat intussen open en voor Martien komen de plastic bakjes dóór. Ze worden handig ingepakt en overhandigd aan de Valkenswaardenaar, die vanwege de sluiting extra heeft ingekocht, voor in de diepvries. Zijn favoriete gerecht is Babi pangang. Vanaf het begin van de coronapandemie is het restaurant gesloten en is alleen nog afhalen mogelijk. Desondanks zegt Chiu Wan: “We voelen ons thuis als we op de zaak zijn.”

Niet terug naar Hongkong

Gelukkig heeft Chiu Wan voldoende hobby’s om de toekomst mee te vullen. Films bekijken, fietsen, muziek luisteren en wandelen. “En ik ga ook leren koken, want dat kan ik niet.” Zijn broer zal extra aandacht gaan besteden aan zijn vijf kleinkinderen en Kalok glimlacht. Op de bali liggen de laatste groene prijslijsten van China Garden. Ze bevatten een waslijst aan soepen, bami- en nasigerechten, mihoen- en tjap tjoy - schotels, Indonesische schotels en rijsttafels. De afgelopen weken is er veel opgeruimd; er zijn 45 stoelen en 15 tafels weggegeven en vaste klanten mochten een glas meenemen. De koelcel kan blijven staan, maar de vrieskisten moeten ook weg.

Teruggaan naar Honkong is voorlopig geen optie voor Chiu Wan. “Je moet eerst al drie weken in quarantaine in een hotel, ook als je gevaccineerd bent. Je moet de hotelkosten helemaal zelf betalen en er is een strenge controle. Nee, we blijven in Valkenswaard.” Wat er met het huurpand gaat gebeuren, is onduidelijk, al gaat het gerucht dat de Jumbo de ruimte gaat inpalmen.

De volgende klant komt binnen, een aardige dame. “Jammer dat het gesloten wordt. Wij zijn verhuisd maar komen nog steeds hier eten halen. En onze vroegere buurman in de Lavendellaan heeft zijn kinderen Nederlandse les gegeven. Dan mochten ze ’n paar keer per jaar gratis komen eten. Het waren hele leuke mensen.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug