Luister
muziek
1 april 2022 - 12:49
Deel dit artikel:

VDL Bus & Coach wint opnieuw prestigieuze ‘Red Dot’ voor design nieuwe generatie Citea

De jury van ’s werelds meest prestigieuze designwedstrijd Red Dot heeft de award in de categorie ‘product design’ toegekend aan de nieuwe generatie Citea. De elektrische bussen van VDL Bus & Coach zijn volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn en hebben trendsettende kenmerken. De jury looft de 'hoge ontwerpkwaliteit en het uitstekende design'.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - VDL Bus & Coach
Advertentie

De Red Dot Award wordt sinds 1955 jaarlijks in meerdere categorieën uitgereikt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in het Duitse Essen. Dit jaar telde de organisatie een recordaantal inzendingen. De Red Dot Award voor de nieuwe generatie Citea wordt op 20 juni uitgereikt. “Het feit dat VDL als overwinnaar uit zo'n sterke groep deelnemers naar voren komt, getuigt van de buitengewone kwaliteit van het product”, oordeelt professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van de Red Dot Award. “In een evaluatieproces van meerdere dagen zijn de inzendingen van over de hele wereld in detail onderzocht en door deskundigen beoordeeld op hun designkwaliteit en de mate van innovatie.”

Belang van design

VDL Bus & Coach wint de prijs voor de tweede keer in haar historie. Ook in 2017 werd de Red Dot Award aan VDL toegekend, toen aan de VDL Citea SLFA Electric. Het Nederlandse ontwerpbureau Modyn, gevestigd in de Nederlandse plaats Geldermalsen, speelt al jaren een belangrijke rol in de vormgeving van het VDL Bus & Coach productgamma.

Onder regie van VDL’s designteam heeft de nauwe samenwerking ook nu weer tot succes geleid. “De VDL-designfilosofie maakt de reis voor chauffeur en passagiers nóg aangenamer”, legt Bram Veendrick, design manager van VDL uit. “De reiziger profiteert in de nieuwe generatie Citea van een optimale stoelindeling en doorstroming zonder obstakels, de chauffeur beschikt over een ergonomische bestuurscabine. Er is een optimale stroomlijn voor een zeer laag energieverbruik. Het design is gebaseerd op de kenmerken van de publieke ruimte, wat je terugziet in het interieur.”

Rik de Reuver, hoofd Product Design van Modyn: “Bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie Citea heeft VDL het strategisch belang van design vanaf het allereerste moment onderstreept. Dit is voor zowel het ontwerpproces als de samenwerking een pre geweest. Onze gezamenlijke uitgangspunten en ambities zijn terug te vinden in het ontwerp van het voertuig dat een design nodig heeft dat lang houdbaar is én over een innovatief karakter beschikt.”

Leefbare stad

De nieuwe generatie Citea's is reeds in verschillende landen verkocht en zal vanaf dit jaar in een aantal steden en gebieden worden ingezet: Nederland (Eindhoven), Finland (Kotka en Lahti),

België (geheel Vlaanderen), Duitsland (Oberhausen) en Frankrijk (Bordeaux). Momenteel rijden in 11 landen meer dan 1.000 elektrische VDL Citea’s, geleverd tussen 2015 en het eerste kwartaal van 2022. VDL Bus & Coach is hard op weg naar 200 miljoen elektrische kilometers aan ervaring en expertise.

Alex de Jong, Business Manager Openbaar Vervoer van VDL Bus & Coach: “Het is altijd duidelijk geweest dat de volgende stap van een zero emissie openbaar vervoerbus nieuwe technologieën en een nieuwe manier van denken nodig heeft. De ervaringen in zowel de bus branche als in e- mobiliteit zijn gecombineerd. Voor VDL Bus & Coach is het spreken van een attractieve ontwerptaal een belangrijke troef om meer mensen te laten kiezen voor het openbaar vervoer. De vorm en functionaliteit van de Citea, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van licht en kleur, moeten ervoor zorgen dat reizigers zich comfortabel voelen in de bus. Uiteindelijk dragen we zo allemaal bij aan het grotere doel, de leefbare stad, waarbij inwoners zullen profiteren van minder schadelijke uitstoot en lawaai, en meer schone lucht.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie