Luister
Live
23 april 2022 - 15:51
Deel dit artikel:

23 ondernemers klaargestoomd om De Groote Heide in the picture te zetten

Sinds 29 maart mogen 23 recreatieondernemers zich gastheer of gastvrouw van De Groote Heide noemen. Zij zijn ambassadeur van het gebied en kunnen zo hun gasten nóg meer de mooie natuur en cultuur van het gebied laten beleven.

valkenswaard24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Recreatief Heeze-Leende

Na de cursus 'Gastheer van het Landschap' weten zij hun gasten heel wat te vertellen over de historie en de natuur in het grensoverschrijdende landschap. De kersverse gastheren en gastvrouwen ontvingen naast een certificaat ook een gevelbordje waarmee zij voortaan herkenbaar zijn in het gebied.

Vanuit de recreatieondernemers in Heeze, Leende, Leenderstrijp en Sterksel hebben vier ondernemers deze cursus gevolgd. Diana van boekhandel Lektura, Elmer van ’t Brouwershuis, Wilma van Coop Sint Jan en Bart van het Heidecafe. Wilma licht toe: "Wil je iets weten over de historie en de natuur in onze prachtige omgeving? Vraag het maar, we kunnen er heel wat over vertellen!"

Authentieke beleving

Recreanten zijn steeds meer op zoek naar een bijzondere en authentieke beleving. Hiervoor is het belangrijk dat recreatieondernemers inspelen op de bijzondere kwaliteiten en het verhaal van hun omgeving, in dit geval De Groote Heide. Tijdens de cursus zijn de ondernemers aan de slag gegaan met storytelling en het verkennen van hun eigen omgeving. Ook hebben zij nieuwe activiteiten en arrangementen ontwikkeld, zoals de Teutentocht waarbij bezoekers fietsend de geschiedenis van de handelaren in De Groote Heide beleven en zogenoemde teutenmunten in kunnen leveren voor een hapje of drankje op de route.

IVN

'Gastheer van het Landschap' is een programma van IVN Natuureducatie, waarin recreatieondernemers in vier dagdelen alle ins en outs leren over het landschap waarin zij ondernemen. Tevens leren zij in welke delen van het gebied (rustige vormen van) recreatie geen probleem is en welke delen kwetsbaar zijn en waar we dus geen recreatie willen stimuleren.

Ontdek De Groote Heide

De Groote Heide is een gevarieerd natuurgebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Valkenswaard, Heeze-Leende, Eindhoven, Cranendonck, Hamont-Achel en Pelt. Rond het jaar 1900 vond men hier een groot aaneengesloten heidegebied. Inmiddels kenmerkt het landschap zich door kabbelende beekjes, bossen, vennen en bijzondere cultuurhistorische parels die het waard zijn om ontdekt te worden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug