Luister
muziek
14 juni 2022 - 05:55
Deel dit artikel:

Krabbel onder keurmerk als waardering voor veiligheid op bedrijventerreinen Valkenswaard

Afgelopen donderdag is het convenant ‘Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Basis Samenwerken’ ondertekend in het gemeentehuis van Valkenswaard. Dit keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar wordt samengewerkt om de veiligheid te verbeteren.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Jurgen van Hoof
Advertentie

Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen is dat de gevestigde ondernemers samen met de gemeente, politie en brandweer afspraken maken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een veiliger omgeving op met als resultaat een groter gevoel van veiligheid en minder schade.

Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan ‘het ondernemen’ behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2005 gestart met een Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen. In het KVO-B maken ondernemers samen met de andere betrokken partijen afspraken, zoals:
- het organiseren van bijeenkomsten voor en door ondernemers over 'schoon, heel en veilig';
- beter georganiseerd toezicht door politie en beveiliging;
- het beter beveiligen en verlichten van panden enzovoort;
- investeringen in de openbare ruimte (groenvoorziening, straatverlichting, parkeervoorzieningen enzovoort).

Schade door criminaliteit

De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid wordt door deze en andere maatregelen fors verminderd. Het KVO-B heeft direct effect op het veiligheidsgevoel van ondernemers, werknemers en burgers. Maar ook is er vaak een structurele verbetering van de samenwerking tussen ondernemers en andere partijen te zien.

Bedrijventerreinen veiliger

In heel Nederland worden veel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de KVO-B-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze: met alle partijen aan tafel om een veilig bedrijventerrein te realiseren. De KVO-methode wordt gezien als een goede basis om in gezamenlijkheid te werken aan kwaliteit in veiligheidszorg. Terreinen die alle stappen hebben doorlopen krijgen aan het eind als waardering het Keurmerk toegewezen. Na drie jaar volgt een evaluatie en hercertificering. Inmiddels hebben al meer dan duizend bedrijventerreinen in Nederland een Keurmerk behaald.

Op de foto zie je van links naar rechts: Toon Verhoeven van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, Charles Smets van de Coöperatie Bedrijvenparken Valkenswaard, Burgemeester Anton Ederveen, Miranda de Leeuw van de politie en wethouder Theo Geldens van de gemeente Valkenswaard.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie