Luister
Live
21 augustus 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

FOTO'S: Exclusief kijkje in voorbereiding van expositie Litho XXL in Valkenswaard

Onlangs deelden we mede dat er in het voormalig Carolusgebouw een unieke tentoonstelling gaande is van jonge kunstenaars in samenwerking met het Steendrukmuseum en Make Eindhoven. Valkenswaard24 volgt één van de exposanten, de in Valkenswaard wonende Dieke Venema, vanaf het begin van het proces.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings

Eind vorig jaar mochten we getuige zijn van het opzetten van de basissteen voor de litho. In de werkplaats aan de Dijkstraat bracht Dieke onder leiding van adviseur Ingrid Simons en meesterdrukker Gertjan Forrer de eerste proeflagen aan op de druksteen.

De geur van olie, vet, gom en terpentine komt je tegemoet bij het binnenkomen. Dieke staat in haar werkkleren en met een roller in haar hand te kijken naar wat de volgende stap is in het aanbrengen van de kleuren in haar werkstuk. “Dit werk is geïnspireerd op mijn vorige expositie, die helaas niet door kon gaan vanwege de coronamaatregelen”, vertelt ze. "En ik wou altijd al eens experimenteren met steendruk.”

Samen met Lotte van Lieshout en Fiona Lutjenhuis, kreeg Dieke de gelegenheid om deel te nemen aan het Litho XXL-project. Voor haar een nieuwe uitdaging na de teleurstelling van de afgelaste tentoonstelling in De Fabriek in Eindhoven, waar we wel foto’s van de stellage hebben kunnen maken.

Scheikunde

Initiatiefnemer van het project, Ingrid Simons, legt uit: “We gaan een jaar mee met de kunstenaars en begeleiden bij wat de kunstenaar en de steen nodig hebben.” Gertjan vult aan: “Het gaat om een chemische balans tussen het aanbrengen van water en vet op de kalksteen. Vervolgens de drukinkt en de gom als een fixatie.” Het is een scheikundig proces, waar Gertjan met zijn finesse en ervaring de kunstenaars laat zien wat er gebeurt als je bepaalde technieken toepast.

Er staan grote drukpersen, die zorgvuldig onderhouden worden en grote rekken met papier. Op deze manier kan de inkt drogen. De kunstenaars werken maandenlang aan diverse drukken en kiezen daaruit hun beste werken voor de tentoonstelling in het Steendrukmuseum.

Bevallige kunst

Anderhalf jaar verder na het vorige interview met Dieke, neemt Valkenswaard24 met haar een kijkje bij de Litho XXL-expositie in het Steendrukmuseum. Zeven van haar werken zijn tentoongesteld en ze is blij en tevreden met het resultaat. “Het was voor mij een ontdekkingstocht, wat de invloed van het inzetten van kleur met het beeld deed. Meestal ben ik als beeldend kunstenaar bezig met ‘afpellen’ tot het minimale. Nu heb ik mezelf wel eens gepusht om een extra laag toe te voegen of een beweging en draaiing te maken met het papier. Dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt.

Je kunt Diekes, Fiona’s en Lottes werk nog tot 25 september gaan bekijken. 27 augustus vertellen Lotte en Fiona tijdens de ‘Artist talk’ over hun werk. Je kunt je HIER aanmelden daarvoor.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug