Luister
Live
31 oktober 2022 - 12:51
Deel dit artikel:

Onderzoek wijst uit: MKB in Brabant kwetsbaar voor cyberaanvallen

MKB-bedrijven in de provincie Noord-Brabant staan er niet goed op, kijkend naar de cyberweerbaarheid. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag en veel bedrijven vallen ten prooi aan criminelen. De schade is enorm, zeker als bedrijven niet goed zijn voorbereid. De conclusie van een marktonderzoek: de cyberweerbaarheid van MKB in Brabant is nog ver onder de maat.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Foto ter illustratie

Directie, (IT-)management en IT-(mede)verantwoordelijken van bijna 200 Brabantse organisaties hebben een vragenlijst doorlopen, waarbij zij hun visie op cybersecurity gaven en de wijze waarop dit in hun organisatie is gerealiseerd. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode juni tot en met september 2022.

Conclusies

Enkele conclusies:

  • Het cybersecuritybeleid is bij het merendeel van de respondenten onderbelicht. Zo staat bij slechts 50,8 procent van de respondenten het thema cybersecurity periodiek op de agenda van de directie.
  • Het doen van updates is vaak onderbelicht. Bij meer dan de helft van de respondenten wordt dit niet adequaat uitgevoerd, wat leidt tot een ‘snoepwinkel voor cybercriminelen.’
  • Er is onvoldoende aandacht voor de technische basisprincipes van cybersecurity, zoals back-ups en MFA (multi-factor authenticatie). Back-ups zijn een waar pijnpunt zo blijkt: 28,3 procent van de respondenten geeft aan niet te testen op bruikbaarheid van back-ups en 20,6 procent van de respondenten werkt nog niet met MFA.
  • Het grootste deel van de respondenten (49,7 procent) heeft geen cyberverzekering.
  • In slechts 44,4 procent van de gevallen worden medewerkers periodiek getraind om malafide mails te herkennen.

Permanente aandacht noodzaak

ACA IT-Solutions, met medewerking van netwerkorganisatie MKB Eindhoven en Fontys ICT Hogeschool, voerden dit marktonderzoek uit. Directeur Geert Rademakers van ACA IT-Solutions: "Het MKB staat volop in de belangstelling van cybercriminelen. Een inhaalslag is hoog nodig. Kijkend naar de onderzoeksresultaten zijn er quick wins te behalen bij veel organisaties door een aantal basisprincipes. Dit staat ook in ons onderzoeksrapport vermeld en het advies is om, op brede schaal, versneld door te voeren. Hiermee kunnen al veel aanvallen gepareerd worden dan wel onschadelijk worden gemaakt. Dit dient gecombineerd te worden met een structurele verbeterslag en permanente aandacht op directieniveau.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug