De grootste wagen van Valkenswaard staat in de etalage van het bedrijfsgebouw Tilbox en maakt indruk vanwege de enorme afmetingen. Dit in tegenstelling tot de Fiat 500 van Brigit Ederveen. Legde zij uit hoe het leven met een Fiat 500 eruitziet, deze week is Frank Tilburgs aan de beurt.
In de hal van het bedrijf Tilbox aan de John F. Kennedylaan staan enkele productcatalogi en een boek met opvallend groene kleuren. Zware voertuigen erin worden afgebeeld, waaronder een Dakar-wagen. Het boek heeft als titel 'Jaarboek Dakar Rally 2016 Argentina Bolivia'. Het interview van vandaag draait om het afgebeelde Dakar-voertuig, wellicht de grootste auto van Valkenswaard.
Op de bureautafel van eigenaar Frank Tilburgs liggen enkele mappen en wat metalen stroken. Het lijken onderdelen van boxen die hier gemaakt worden als opslagruimte ‘tussen de wielen’. Frank hangt zijn jas op, legt zijn pet weg en zegt: “Ik ben een geboren en getogen Borkel-en-Schaftenaar, ben een echte motorsportman en heb veel met een crossmotor gereden die op de openbare weg mag, Enduro genaamd, met een kenteken.
Zo’n 25 jaar geleden deed ik met mijn motor voor de lol mee met de kampioenschappen in Vorden. Ik trainde nooit, maar het ging altijd heel goed.” De jaren daarna neemt Frank steeds deel aan de wedstrijden, maar zijn voet wordt in 2005 verbrijzeld, juist op het moment dat hij Dakar wil gaan rijden. Het herstel duurt tien jaar en Frank wil daarna alsnog meedoen met de rally in Afrika. “Ik werd uitgenodigd om in Argentinië naar de finish van Dakar te komen kijken, dus we gingen er heen.” Zijn vrouw ziet hoe enthousiast haar man die week is en ze stemt ermee in dat hij gaat deelnemen aan de rally, op voorwaarde dat hij niet deelneemt met een motor. “Daarna ging ik me voorbereiden voor deelname, want het stond in mijn bucketlist”, aldus de ondernemer.
Frank informeert op het afscheidsfeest in Argentinië bij de diverse teams naar een vrachtwagen als alternatief voor de motor. “Een vrachtwagen paste het beste bij mijn bedrijf en ik besloot alvast om er één aan te schaffen.” De coureur koopt een dieselvrachtwagen van één jaar oud van Dakar-rijder Eimbert Timmermans, zonder enig benul te hebben hoe het er eigenlijk aan toe gaat in de rally. Frank trommelt wat vrienden uit Borkel en Luyksgestel bij elkaar en vormt een team dat mee wil doen.
In de werkhal van zijn bedrijf in Borkel wordt de wagen klaargemaakt met behulp van de teamleden. “We sleutelden er elke avond aan.” Sponsoren worden gezocht en in december 2016 trekt de ploeg voor een avontuur met de gigantische 800 PK-truc naar de Dakar Rally: Frank als chauffeur, en ook een navigator en een monteur in de rallywagen. Bovendien vier servicemensen met een andere vrachtwagen en een bus. “Velen verklaarden ons voor gek, want ik had nog nooit in zo’n ding gereden”, aldus Frank, die uiteindelijk heel blij is de eerste keer de finish gehaald te hebben binnen de voorgeschreven tijd.
Het is volgens de gastheer de zwaarste rit van de wereld en veertien dagen gigantisch afzien. “Soms moesten we 1000 kilometer per dag. En bij aankomst moest het serviceteam iedere keer aan de slag om de wagen weer in orde te maken. Er startten in het vrachtwagenklassement tachtig trucks en wij finishten op plek 31. We waren trots, want je moet je voorstellen dat het de bedoeling van de organisatie was om het hele team gewoon af te maken. Ben je op een avond niet op tijd binnen, dan ben je meteen gediskwalificeerd.”
Het team van Frank realiseert zich niet hoeveel mensen de race hebben gevolgd. “Het kwam op televisie en het was bizar hoeveel mensen iedere keer weer keken. Ik werd meteen een bekende Valkenswaardenaar. Iedereen was zó enthousiast dat we besloten om het nog eens te herhalen. In 2017 deden we weer mee, nadat we de auto met ons team hadden omgebouwd van schakelwagen naar een zes-cilinder-automaat. We werden opnieuw voor gek verklaard, want wij waren één van de eersten met een automaat. Tegenwoordig rijdt iedereen er in.”
Bij de tweede rally eindigt Frank met zijn kompanen op de achttiende plaats in de categorie van een niet-fabrieksondersteunend team. Als gevolg van de deelname en het succes neemt het bedrijf van Frank een enorme vlucht. “Als ik niet had meegedaan, had ik hier nu niet gezeten. Toen ik het eerste jaar meedeed, had ik zeventien man personeel en het jaar daarna 35, vanwege de PR die het opleverde. Dat had ik nooit gedacht.”
In 2018 en 2019 neemt Frank nog deel aan de Marokko Desert Challenge, vergelijkbaar met Dakar en de rally Baja Aragón in Spanje. Daarna komt de vrachtwagen in de etalageruimte van het huidige fabriekspand. “Sindsdien is de wagen nog weleens gebruikt voor personeelsuitjes of als reclameobject.”
Dan gaat het over de technische specificaties van het bijzondere voertuig. Frank lepelt ze zó op: het is een DAF CF 85, in 2014 gebouwd in Veghel als rallytruck en weegt 9000 kilo, met een wielbasis van 4,5 meter. De motor heeft een inhoud van 13 liter. Breedte 2,5 meter en hoogte 3,25 meter. “Hij kan bóven de 200 kilometer per uur lopen.” Intussen kijkt de trotse eigenaar even naar de gegevens van de Fiat 500 en zegt: “De Fiat van mevrouw Ederveen heeft een cilinderinhoud van 594 cc en heeft 18 PK. Wat een verschil!”
Soms komt bij Frank Tilburgs de gedachte op om de wagen te verkopen, maar het reusachtige voertuig heeft zijn zakelijk leven zó veranderd dat hij er geen afstand van wil doen. “Niet voor niks heb ik in dit nieuwe bedrijfspand een speciale showroom voor de wagen laten intekenen door de architect.”
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android