Luister
muziek
24 april 2023 - 06:02
Deel dit artikel:

Valkenswaard krijgt weer een boekhandel: 'Dit is mijn passie'

ReadShop De Boekenwaerd is de naam die de nieuwe boekhandel in Valkenswaard draagt. Aan de Eindhovenseweg kun je door enkele kijkgaten in de pui al een blik naar binnen werpen, waar door onder meer Ylona van den Bos en René van der Goes hard gewerkt wordt.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Stijn van Mierlo
Advertentie

Ylona en René zijn de gezichten en eigenaars van de nieuwe boekenwinkel in Valkenswaard, dat opent op 28 april 2023. Nieuw in de boekenwereld zijn ze zeker niet. In Naaldwijk runnen ze namelijk al sinds 2018 succesvol een ReadShop. Nu starten ze eenzelfde zaak in het zuidoosten van Brabant. Het verdwijnen van Boekhandel Priem uit Valkenswaard in 2019 was voor velen een aderlating. Dat blijkt ook als er enkele geïnteresseerden voor de deur staan van ReadShop De Boekenwaerd. "Wat fijn dat er weer een boekhandel komt. We komen zeker een kijkje nemen als die open is", vangt Valkenswaard24 op.

Meer dan enkel boeken

Die potentiële klant slaat de spijker op de kop voor Ylona. "Priem heeft een beetje internet de schuld gegeven waarom het niet goed ging, maar dat is niet waar. Je moet het anders doen. Van alleen boeken kun je niet meer leven", vertelt de eigenaresse. Daarom zal er in de nieuwe boekhandel meer te vinden zijn, in de winkel aan de Eindhovenseweg. Zo is er bijvoorbeeld een hoek met wenskaarten. Maar er is ook een tijdelijke actie waarbij je puzzels van Jan van Haasteren kunt kopen.

Naaldwijk en Valkenswaard

Het gat dat Priem achterliet, willen Ylona en René op gaan vullen. "Het verbaasde me dat toen zij stopten, niemand het oppakte. Toen kwam corona, dan snap ik nog wel dat je daar niet aan begint", vertelt Ylona. "Maar toen zei René: 'waarom doen we het zelf niet?'" Ylona stemde in, al zit er ruim 150 kilometer tussen Valkenswaard en Naaldwijk, waar het stel nu nog woont. Ylona: "Ik kwam dit pand tegen en zag wat de huur was. Ik zei: ‘Volgens mij is dat een schrijffout’." De huurkosten viel het stel dusdanig mee, dat ze besloten ervoor te gaan.

Rij voor de deur?

Voorlopig wordt het nog op en neer pendelen. Over een tijdje hopen Ylona van den Bos en René van der Goes definitief naar Valkenswaard te verhuizen, waar Ylona ook geboren en getogen is. Maar in de eerste week na de opening zullen de mede-eigenaars beide aanwezig zijn in de winkel. Nog even hard doorwerken, maar dat zit wel in het bloed. "Dit is mijn passie. We gaan door tot we erbij neervallen. Ik kan er ontzettend blij van worden als ik de winkel inloop en het klopt allemaal, als mensen blij zijn. Dan springt mijn hart open."

Ylona sluit af: "Mijn moeder doet de opening om 10.00 uur op 28 april. Er is een groene loper en we knippen een lint door." Een geïnteresseerde voorbijganger: "Dan zal er wel een rij voor de deur staan."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie