Luister
Live
17 mei 2022 - 09:26
Deel dit artikel:

Sloop Roothans IJzerwaren van start: pand maakt plaats voor woningen en appartementen

De sloop van het voormalige pand van Roothans IJzerwaren aan de Bergstraat in Dommelen is gestart. Na vijf generaties in bedrijf te zijn geweest als ijzerwarenwinkel en werkplaats, is het bedrijf verplaatst en ontstaat tegenover de Sint Martinuskerk en het groene Dommeldal een exclusief woonhof met zes gelijkvloerse woningen en twee appartementen: Hof aan de Dommel.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Symphony Estates

Op dinsdag 17 mei verwijderen de toekomstige bewoners de lichtreclame van Roothans van de gevel om daarmee het startsein te geven voor de realisatie van hun toekomstige woonhof. Uit het pand worden ook onderdelen hergebruikt, zoals de houten gordingbalken die worden geschonken aan de nieuw te realiseren muziekkiosk in Dommelen. De oplevering van de nieuwe woningen en appartementen aan de groene hoftuin staat volgens ontwikkelaar Symphony Estates uit Eindhoven gepland voor het voorjaar van 2023. Aannemer Houta Bouw uit Geldrop is verantwoordelijk voor de realisatie van Hof aan de Dommel.

Extra snelle procedure

Voor het nieuwe bestemmingsplan werd een extra snelle procedure gehanteerd, namelijk de zogenoemde coördinatieregeling: deze snelle procedure draagt bij aan de gewenste woningbouwversnelling. Hierbij wordt tegelijk met de bestemmingsplanprocedure ook de omgevingsvergunning in procedure gebracht en dit betekent een verkorting van de proceduretijd.

Omwonenden positief over uitstraling

Olaf Schoofs, directeur van Symphony Estates geeft aan dat omwonenden positief zijn over het plan. “We hebben al in een vroeg stadium contact gezocht met de omwonenden en dat heeft onder andere geresulteerd in een vlotte procedure.” Eerder sprak de Welstandscommissie van gemeente Valkenswaard al zijn expliciete waardering uit over de hoge kwaliteit van Hof aan de Dommel. Ook ‘Groen en Heem’, de vereniging die zich inzet voor een verantwoord natuur-/ milieu- en cultuurhistorisch beleid is positief.

Exclusief wonen op locatie Roothans

Aan een groene hoftuin komen de appartementen en gelijkvloerse woningen in een traditionele, rijk gedetailleerde architectuur met industriële elementen. Door de stedenbouwkundige opzet doet het denken aan een historisch begijnhof, maar dan voorzien van alle gemak, luxe en comfort. Halfverdiept komen twaalf parkeerplaatsen voor de bewoners. De duurzame woningen worden uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp, een aansluiting voor elektrische fiets en auto, maar beschikken ook over luxe extra’s zoals een grote keuken met kookeiland, fraaie designdeuren met glas en up- en downlighters die de buitengevel en de hoftuin verlichten. De naam Hof aan de Dommel komt in smeedijzeren letters tegen de gevel, een verwijzing naar de lange historie van Roothans.

Soortgelijke projecten in de regio

Schoofs: “Een kleinschalig woonhof hebben we al eerder ontwikkeld in Rosmalen en Gerwen. Ook daar merkten we dat zowel de opzet, de rijke architectuur, als de aandacht voor detail zeer in de smaak vielen. Het is ook niet voor niets dat de woningen goed aansluiten bij de vraag uit de markt: al het contact met onze klanten verloopt rechtstreeks met ons. Hierdoor leren wij wat onze doelgroep waardevol vindt. Naast ruimte binnen en buiten zijn dat bijvoorbeeld ook de extra’s als een vide met lichtstraat en een badkamer direct verbonden met de masterbedroom. Maar ook de uitstraling en het comfort van nieuwbouw in een kleinschalige setting is uniek. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug