Luister
Live
3 juni 2022 - 06:03
Deel dit artikel:

Winkelleegstand in Valkenswaard daalt: 'Keuze voor compact winkelgebied was de goede'

De winkelleegstand in het compacte kernwinkelgebied in Valkenswaard ligt op het laagste niveau in acht jaar. Dit betekent dat de leegstand terugloopt. "Het bewijs dat de keuze voor een compact kernwinkelgebied de goede was", aldus projectwethouder Theo Geldens.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo

Het plan van aanpak om te komen tot een compact kernwinkelgebied werd in 2019 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Daarbij is Centrummanagement continu een belangrijke partner bij het maken van keuzes en in de uitvoering van het plan. “Uitgangspunt is het afbakenen van een kleiner winkelgebied waarin de detailhandel is geconcentreerd”, legt Geldens uit. “Met verplaatsingssubsidies hebben we vervolgens winkeliers gestimuleerd te verhuizen naar binnen de grenzen van het compacte kernwinkelgebied. Intussen deden vijf winkeliers dat met subsidie. Daarvoor keerden we in totaal 29.000 euro aan subsidies uit.”

Daling in heel Valkenswaard

Het plan werpt zijn vruchten af. “Het tegengaan van winkelleegstand was ons eerste doel. En dat lukt nu. Het aantal vierkante meters leegstand in het compacte kernwinkelgebied is op het laagste niveau in acht jaar. Datzelfde geldt voor het percentage winkels dat leeg staat”, vervolgt Geldens. Overigens daalde niet alleen de leegstand in het kernwinkelgebied; de leegstand in heel Valkenswaard ligt op laagste niveau in negen jaar. “Dat is echt bijzonder goed nieuws. Zeker gezien de moeilijke (corona)periode waar we uitkomen.”

Meer woningen

Het verplaatsen van winkels heeft nog een bijkomend voordeel. De panden die daardoor leeg komen, mogen een nieuwe functie krijgen. “De vrijgekomen meters kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld bewoning. Met het huidige woningtekort is dat een zeer aantrekkelijke optie. Een goed voorbeeld is de voormalige vestiging van Xenos (Eindhovenseweg 52-56). Hier komen op korte termijn zes tot acht woningen”, aldus Geldens. Ook voor deze transformaties zijn de afgelopen jaren subsidies uitgekeerd voor in totaal negen projecten.

Subsidiepot niet oneindig

De subsidiepot voor verplaatsing of transformatie is overigens niet oneindig. “Mochten ondernemers of pandeigenaren nog plannen hebben voor verplaatsing of transformatie dan moeten ze niet te lang wachten”, adviseert wethouder Geldens. Meer informatie is te vinden op valkenswaard.nl/masterplan onder het kopje ‘Compact Kernwinkelgebied’.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug