Luister
Live
3 augustus 2022 - 09:23
Deel dit artikel:

200 miljoen kilometer: feestje voor VDL na behalen van bijzondere mijlpaal

In slechts anderhalf jaar tijd is het aantal kilometers dat door elektrische VDL Citea’s in Europa is gereden verdubbeld. Stond de teller in februari van vorig jaar nog op 100 miljoen, deze maand is de grens van de 200 miljoen elektrische kilometers gepasseerd. “Een mijlpaal waar wij heel erg trots op zijn”, zegt Paul van Vuuren, CEO van VDL Bus & Coach in Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - VDL Bus & Coach

In het afgelopen decennium heeft VDL Bus & Coach een vooraanstaande positie verworven op de Europese markt voor elektrisch openbaar vervoer. In februari 2020 werd het behalen van de 50 miljoen elektrische kilometers gevierd, medio september 2020 stond de teller op 75 miljoen, gevolgd door de 100 miljoen in februari 2021. Inmiddels leggen de 1.300 elektrische VDL Citea’s iedere dag ruim 240.000 kilometers af in 11 Europese landen en 77 steden en regio’s. De 200 miljoen elektrische kilometers zorgen voor een besparing van bijna 28 miljoen kilogram CO2-uitstoot.

Toonaangevend in Europa

“In tien jaar tijd zijn wij er, bij de doorontwikkeling van onze VDL Citea’s, telkens in geslaagd oplossingen te vinden voor de eisen, behoeften en wensen vanuit de Europese markt”, legt Paul van Vuuren uit. Dat toont VDL nu weer met de introductie van de nieuwe generatie Citea. “Wij hebben een veelzijdig mobiliteitsplatform ontwikkeld dat aansluit bij de duurzaamheidsambities van onze klanten. Op deze manier blijven wij vooroplopen in de openbaarvervoermarkt, waar wij op basis van onze ervaring toonaangevend zijn in Europa. We blijven werken aan continue verbeteringen om deze status in de toekomst verder te kunnen uitbouwen.”

Nederland voorloper

Nederland heeft de meeste elektrische VDL-voertuigen en legt daarmee ook de meeste elektrische kilometers af: bijna 165 miljoen. In 35 steden zijn ongeveer 650 elektrische bussen operationeel. Hierdoor zijn de elektrische Citea’s inmiddels een wezenlijk onderdeel van het huidige straatbeeld in heel Nederland geworden. Ze rijden in, onder andere, in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Eindhoven. Daarnaast speelt VDL een belangrijke rol in de elektrificatie van steeds meer concessiegebieden, waarbij sprake is van inzet in kleinere steden en het streekvervoer.

Nederland is voorloper in de elektrificatie van het openbaar vervoer. Dit is geïnitieerd vanuit het Bestuursakkoord Zero Emissie Bus, zoals dat in maart 2016 door de gezamenlijke concessieverleners is ondertekend. Geïnspireerd door het klimaatakkoord van Parijs is in dat bestuursakkoord vastgelegd dat uiterlijk vanaf 2025 alle nieuwe bussen die in het openbaar vervoer in Nederland instromen, emissievrij moeten zijn.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug