Luister
Live
22 augustus 2022 - 06:03
Deel dit artikel:

Frédèrique is nieuwe conservator van Steendrukmuseum: 'Enthousiasme wil ik overbrengen'

Ze is al een tijdje in dienst van het Nederlands Steendrukmuseum aan de Oranje Nassaustraat in Valkenswaard: Frédèrique van Duppen uit Pelt. Als kersverse conservator vertelt ze openhartig over haar studieloopbaan, benoeming en visie op de kunst.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Al is ze geboortig van Helmond, op haar zesde verhuist Frédèrique naar Neerpelt. Ze tekent en schildert graag, is creatief bezig en heeft belangstelling voor kunst. Geen wonder dat ze na de lagere school het middelbaar onderwijs gaat volgen aan de Kunstschool in Genk. “Deze opleiding duurde zes jaar en ik volgde er theoretische en praktische vakken zoals filosofie, esthetica, kunstgeschiedenis, schilderen en waarnemingstekenen. Hier ontstond ook mijn eerste interesse in de kunstwetenschappen.”

Na Genk kiest Frédèrique voor vier jaar kunstwetenschappen aan de universiteit van Leuven en vindt een stage van een jaar in Pisa, Italië. “Tijdens mijn master heb ik gekozen voor een specialisatie in de museologie en de negentien- en twintigeeuwse kunst.” Haar afstudeerscriptie wordt een onderzoek naar de bekende kunstenares Alice Ronner (1850-1950), dochter van Henriëtte Ronner-Knip, de bekende poezenschilderes. “Na mijn afstuderen heb ik in Groningen de master Curatorship gevolgd met bijbehorende stage. Mijn scriptie ging toen over de Amerikaanse kunstschilders Robert Rauschenberg en Jasper Johns. Zij maakten heel verschillende kunstwerken als combine-paintings. Dat zijn werken waarin allerlei verschillende technieken worden gebruikt, waaronder lithografie. Zij zijn de voorlopers van de pop-arts in Amerika en gebruikten hun kunstwerken om met elkaar te kunnen communiceren in hun geheime homoseksuele relatie”, aldus Frédèrique.

Na tien maanden werken als assistent-conservator in het Haags Gemeentemuseum, krijgt de Neerpeltse een job als kunsthistoricus bij Morentz in Waalwijk, waar alles draait om design en in augustus 2021 valt haar oog op de vacature voor een conservator in Valkenswaard.

Verantwoordelijkheden en onderzoek

In september wordt ze benoemd. Op de vraag waarvoor je dan tekent, behalve voor het salaris, somt Frédèrique op: “Je bent verantwoordelijk voor de collectie en voor het overbrengen ervan naar het grote publiek. Ook doe je onderzoek, kijk je hoe je een collectie kunt uitbreiden en zorg je dat er ongeveer elk half jaar een nieuwe tentoonstelling kan worden gerealiseerd.”

Incognito op bezoek

Voordat ze benoemd wordt, gaat Frédèrique al enkele malen op bezoek in het Nederlands Steendrukmuseum. Zelfs één keer incognito, rondom de tijd dat ze werd benoemd. “Wat me toen opviel, was, dat ik als onbekende bezoeker zo enthousiast werd ontvangen door de verschillende vrijwilligers. Ik kreeg een echte ervaring als ‘buitenstaander'.”

Grote schoenen

In het begin van haar nieuwe baan werkt ze nog regelmatig samen met haar voorgangster Lisette Almering. Inmiddels heeft Lisette definitief een stap terug gezet. “Ik voel wel dat ik grote schoenen moet vullen, nu ik de geweldige curator Lisette opvolg. Omdat ik nog zo jong ben moet ik mezelf wel bewijzen, want de meeste mensen die hier rondlopen hebben al veel meer levens- en werkervaring opgedaan dan ik. Maar dat is gezonde druk, hoor”, zegt ze met een big smile.

Intense eerste periode

Nu maakt Frédèrique deel uit van het dagelijks team, samen met de directeur, de administratrice en de collega voor marketing. “Ik maak het heel goed, hier. Het was tot nu toe een intense periode, vanwege de herinrichting van het museum. Ik werd meteen helemaal in het diepe gegooid, wat heel goed was. Zo leerde ik het museum goed kennen, maar ook alle vrijwilligers. Ik ben daar heel dankbaar voor en voel me goed ontvangen.”

De laatste maanden is de nieuwe conservator druk geweest met de komende tentoonstellingen: de pop-up-expositie Litho XXL, in samenwerking met Make Eindhoven, en met de najaartentoonstelling Uit het Wonderland: de magie van het Oosten.

Toekomst van het museum

Zijn er al nieuwe ideeën voor de toekomst van het Steendrukmuseum? Frédèrique: “Ik zou de lithografie graag wat breder trekken dan tot nu toe het geval was. Waren de tentoonstellingen vooral gericht op Art-Nouveau, ik zou er graag ook het Duits expressionisme bij willen betrekken en de Wiener Secession. En om het Nederlands Steendrukmuseum wat meer nieuw leven in te blazen denk ik aan meer hedendaagse kunstenaars.”

Vrijwilligers

Aan het enthousiasme van Frédèrique van Duppen zal het niet ontbreken en met twinkelende ogen vertelt ze zo trots te zijn op al die vrijwilligers die aan het museum verbonden zijn. Terecht dat onlangs twee vrijwilligers, Marianne Kieboom en Gertjan Forrer, de gemeentelijke vrijwilligerspenning kregen uitgereikt. En omdat het uitdragen van de exposities eenmaal tot haar taak behoort, zegt ze vakkundig: “En vermeld maar dat het experimentele project Litho XXL, van de kunstenaars Lotte van Lieshout, Fiona Lutjenshuis en Dieke Venema, nog tot en met 25 september 2022 loopt.”

Het unieke Nederlands Steendrukmuseum, het enige museum in de wereld over steendrukkunst en lithografie, is een unieke curator rijker geworden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug