Luister
muziek
19 Juni 2024 15:02
Deel dit artikel:

Johanna’s vieren gouden feest: 'We willen geen geschenken; giften gaan naar stichting ALS'

Op 30 juni viert Brass-bend De Johanna's haar vijftigjarig bestaan met een muzikale middag bij de Martinuskerk in Dommelen. Verschillende gezelschappen zullen dan in de openlucht hun muzikale kwaliteiten tonen. Financiële giften komen ten goede aan de Stichting ALS Nederland.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In De Dommelstroom in Dommelen zit een afvaardiging van De Johanna’s; een vriendengroep die binnenkort vijftig jaar bestaat. De deputatie bestaat uit Michiel van Zon, Mariette en Hein Gerlag en Thera van Gils. De club wil het gouden bestaan niet ongemerkt voorbij laten gaan, zo bewijst een poster die buiten op het terras hangt. Daarop valt te lezen dat op 30 juni een tuinfeest wordt georganiseerd bij de Martinuskerk. Om het interview op gang te brengen geeft Michiel een korte inleiding die er op neer komt dat Brass-bend (zo schrijven wij het) De Johanna’s in 1974 door Ger en Eef Brom en Mariette en Hein Gerlag, alle vier bewoners van het Johannesdal, wordt opgericht tijdens een borrelavondje.

Samen met het gezin Van Gils: moeder Tiny en de kinderen Theo, Fons, Hans, Jos, Maria en Bertie vormen zij de oerkern van De Johanna’s. “We vinden het vijftig jaar later vooral leuk om muziek te maken, niet meer en niet minder, en zeker geen hoog niveau, alhoewel we het af en toe wel aantikken.” Het jubileum zal gevierd worden voor alle inwoners en de entree is vrij. “Twee jaar geleden hebben we al eens gefrühshopt en dat was hartstikke leuk. Daarom doen we dat dit jaar nogmaals”, aldus Michiel, die eraan toevoegt dat de opbrengst ten goede komt aan de Stichting ALS. Dan blijkt dat één van de muzikanten van De Johanna’s, Frank Stokmans, recent is overleden aan deze ziekte. “We hadden dit met hem al lang van tevoren besproken, en hij vond het een mooi idee. Jammer dat hij de jubileumdag zelf niet heeft kunnen halen. Dus de bijeenkomst heeft daardoor een extra dimensie.”

Straatnaam

Volgens Hein maakt de Brass-bend niet zo veel reclame voor zichzelf en is daarom niet wereldbekend. “Als het gelegen komt spelen we in bejaardentehuizen met kerst, Sinterklaas, carnaval of tijdens Samenloop Voor Hoop, bij de Bosuilen. Helemaal gratis. We doen dat graag.” Dan duiken de vier Johanna’s in de ontstaansgeschiedenis van de groep, die geen vereniging is en ook geen stichting. Er volgt een discussie over wie eigenlijk wel en niet van het eerste uur zijn. Hein: “Wij hebben er in het begin mede voor gezorgd dat de kinderboerderij in Dommelen is blijven bestaan en we deden mee met het bloemencorso. Maar we wilden méér dan alleen maar ingeschreven staan in het bevolkingsregister. We liepen daarom voor de eerste keer mee in de carnavalsoptocht onder het motto: ‘de leste boer uit Dommelen’, met kippen in een karretje. Want ze braken al die boerderijen af. Iedereen van onze groep kwam uit dezelfde straat en we hadden nog niks met muziek.” De groep blijft bij elkaar door in de zomer na het avondeten te volleyen. “Er zijn er weinigen die daaraan niet meegedaan hebben”, zo luidt het. Jaren achtereen met halfvasten wordt het zaalvoetbaltoernooi georganiseerd in De Belleman, met verklede teams. Alleen de dames mogen op goal schieten. Tenslotte wordt vaak op zaterdagochtend gezamenlijk gesport in de bossen bij het Polvo Kamp, onder leiding van Jan Schel.

De vriendenclub neemt daarnaast vanaf 1978 tijdens de Brouwtrouw het kerkdorp Dommelen op de hak. Mariette: “Tijdens deze zittingsavond beeldden we allerlei types uit Dommelen uit.” Na twee decennia te hebben meegedaan aan de Brouwtrouw, wordt het tijd voor iets anders en valt in 1989 het besluit om muziek te gaan maken. Volgens Michiel is het een parodie op harmonie De Dommelecho. “Jullie gingen de eerste keer toch met nepinstrumenten mee in de optocht om de draak te steken met de harmonie?” Iedereen knikt instemmend. Mariette: “Van 1974 tot 1988 hebben we elk jaar met een ander thema meegelopen in de optocht. In 1989 kochten we echte instrumenten en zijn we muziek gaan maken. Slechts ‘n stuk of twee van ons konden noten lezen. Nol de Rooij werd de eerste dirigent die ons muziekles ging geven.”

Derde helft

In de loop der tijd sluiten niet alleen buurtbewoners zich aan. Ook anderen worden aangetrokken door de gezelligheid van De Johanna’s. Thera: “In 1994 bestond de brouwerij 250 jaar en speelden wij Het Zondagskind.” Volgens Mariette wordt voor het eerst ook Kinderen van Maria gespeeld.

Op dit moment is er elke week een repetitie-avond en wordt af en toe een optreden verzorgd in plaats van gerepeteerd. “Ook bij de Avondvierdaagse zijn we present”, zo klinkt het. Verschillende dirigenten passeren de revue zoals Toon Meulendijks, Freddy Blommaert en Jan Dijkstra. De huidige dirigent is Jan van Bruggen. “We maken graag muziek”, zegt Michiel, “maar de derde helft is ook bij ons het belangrijkst.” De Johanna’s gaan ook elk jaar op weekend, hebben een etentje, een fietstocht en een barbecue. Het zou fijn zijn volgens de dames en heren als zich nieuwe leden zouden aanmelden voor deze unieke groep. Hein laat nog enkele interessante documenten zien uit het archief van de Brass-bend.

Terug volgende week. Tijdens het jubileumtuinfeest van 10.30 u tot 16.00 u presenteert Vocalgroup Perfect Sound zich, Blaaskapel Valkenswaard, de Lighttown Bigband en de Böhmische Freunde. Ook Brass-bend De Johanna’s presenteert zich uiteraard. Natuurlijk is er koffie met gebak, een hapje en een drankje. Bij heel slecht weer wordt overgestoken naar De Dommelstroom. Michiel: “Een cadeautje willen we niet. Iedereen wordt uitgenodigd om via de qr-code op de poster een donatie te doen die zal worden overgemaakt naar de Stichting ALS.” Maar eerst kun je bovenaan dit artikel al genieten van de foto’s uit het archief van fotograaf Edward Vermeer, met de deelname aan de eerste optocht en het eerste uniform van twee jaar later.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie