Luister
muziek
27 oktober 2023 - 15:10
Deel dit artikel:

Martijn en Marjon hervinden ondernemerschap in Valkenswaard: 'We zagen de passie'

Alsof ze nooit uit de uit de wereld van het ondernemerschap zijn gestapt, runnen Martijn en Marjon Daams tegenwoordig Brownies & Downies in Valkenswaard. Het koppel uit Budel-Schoot stopte in 2011 met ondernemen, omdat ze toen vier kinderen adopteerden. Aan de Markt slaan ze nu mét hun kinderen de vleugels uit.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Het was 2005 toen het koppel Martijn en Marjon Daams aan het avontuur van ondernemen begonnen. Ze startten met het runnen van een lokale supermarkt, een droom die uitkwam voor Martijn. Enthousiast als ze was, stapte Marjon met haar partner in de ondernemerswereld. “Maar wel met een voorwaarde: ik wil graag een keer kinderen”, vertelt Martijn aan Valkenswaard24 op hun Brownies & Downies-locatie.

Kinderwens

Maar zo eenvoudig verliep het krijgen van kinderen niet. Marjon bleek namelijk ernstig en chronisch ziek te zijn, waardoor ze geen kinderen kon krijgen. Martijn zegt: “Toen hebben we de keuze gemaakt om te gaan adopteren. In januari 2011 kregen we een voorstel voor kinderen. Maar we moesten in maart al afreizen en we zaten met het bedrijf.” Het hield het koppel niet tegen en ze vertrokken naar Hongarije. Vanaf daar zouden ze in één klap vier kinderen adopteren, een broer en zusjes van elkaar. “We stonden onder strenge toezicht van Hongarije, want dit was daar nog nooit gebeurd.” Het ondernemen stopte daarmee.

Trauma

Terug in Nederland zagen Martijn en Marjon hun kinderen opgroeien. Daarbij kwamen ze erachter dat hun zoon (20), de oudste van de kinderen, een trauma heeft opgelopen in Hongarije. Zo heeft hij tot zijn vijfde jaar op straat geleefd. “Hij wil niet weten waar hij geboren is en wat zijn achtergrond is”, legt Martijn uit. Hij wil simpelweg niet herinnerd worden aan die tijd.
Een van hun dochters, nu 18 jaar oud, heeft een verstandelijke beperking. Zij zal ook aan de slag gaan bij de Brownies & Downies van haar ouders. Ook de twee jongste kinderen gaan wellicht instappen in het bedrijf.

Eerste kennismaking met B&D

Martijn en Marjon vinden het mooi dat hun kinderen aan de slag kunnen gaan in hun eigen onderneming. Het was bovendien deze locatie in Valkenswaard dat hen triggerde om met Brownies & Downies aan de slag te gaan. “In 2015 liepen we hier over de Markt. Toen zijn we bij Brownies & Downies binnengegaan. De eigenaars van toen waren net gestart en waren zó enthousiast. Toen dachten Marjon en ik allebei: als wij wat verder en ouder zijn, zouden wij ook zoiets willen doen.”

Toen brak de coronatijd aan. Martijn en Marjon werkten inmiddels allebei in loondienst. “Onze kinderen waren tieners geworden en we kregen zin om weer te gaan ondernemen. Maar in die tijd zag je de ene na de andere horecazaak omvallen. Toen hebben we even gewacht.” Via een oud-accountant van Martijn, die als franchise-adviseur voor Brownies & Downies was gaan werken, kwam het stel uit Budel-Schoot erachter dat de eigenaars van de vestiging in Valkenswaard zouden gaan stoppen. “Wij dachten meteen: dit moeten we doen. We hebben niet getwijfeld. Wij zagen de passie elke keer als we hier kwamen. Dat zit ‘m ook in de mensen die hier werken”, vertelt Martijn.

Openingstijden Brownies & Downies Valkenswaard

En zo geschiedde. Om de volledige focus te leggen op hun geadopteerde kinderen in 2011, stopten ze als ondernemers. Maar in Valkenswaard hebben ze die passie hervonden, mét hun kinderen.

Brownies & Downies aan de Markt is iedere dinsdag tot en met zondag geopend, van 09.30 tot 17.00 uur. Op zondag gaan ze een halfuurtje later open. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie