Luister
muziek
28 Februari 2024 14:24
Deel dit artikel:

New Age-winkel opent aan Leenderweg: ‘Ik krijg hier alleen maar lieve mensen binnen‘

Er staan, liggen en hangen honderden producten, het ruikt er heerlijk naar wierook, je weet bijna niet waar je kijken moet en er hangt een zen-sfeer. Rita Staals opent zaterdag haar nieuwe zaak New Age Winkel De Kat & De Raaf. Valkenswaard is meer dan welkom op 2 maart, vanaf 11.00 uur.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De Leenderweg is weer een stukje rijker. Op nummer 22 start Rita Staals zaterdag haar New Age-winkel. Waarom 'De Kat & De Raaf'? Rita zit in de winkel aan een grote tafel en zegt: “Mijn dochter Patricia en ik wilden altijd al graag zo’n winkel. Zij is een kattenmens en ik ook en zij zegt altijd: 'jij bent net een kraai, mam, met al je sieraden'. Maar raaf is mooier dan kraai, dus daarom De Kat en De Raaf.”

Natuurlijk staat ze even stil bij het fenomeen 'New Age-winkel'. “In onze winkel vind je veel Aziatische spullen, edelstenen, mineralen en sieraden. Daarnaast is het een rustgevende winkel.” Stagiaire Julia zoekt intussen de officiële betekenis op en zegt: “New Age is een westerse spirituele beweging. Men kijkt uit naar de komst van een nieuw tijdperk van liefde en licht.” Rita knikt goedkeurend en vult aan: “Mensen vinden meer en meer steun in dit soort dingen dan in de directe omgeving, want het is tegenwoordig toch wel een beetje moeilijk, hè?”

Nieuwe episode aan de Leenderweg

De uitbaatster is hartstikke blij dat ze opnieuw een winkel heeft en dat al die lieve mensen weer kunnen komen. Immers, voorheen had ze haar winkel aanvankelijk aan de Markt. Maar de huur werd opgezegd en ze verkaste naar De Corridor. Ook daar kwam een nieuwe bestemming en nu strijkt ze neer aan de Leenderweg. Dankzij de enorme medewerking van talloze vrijwilligers is de verhuizing gerealiseerd en begint voor Ria weer een nieuwe episode.

Ze heeft niet alleen de hoop dat de verkoopcijfers zullen uitblinken, maar ook dat mensen haar winkel weten te vinden voor een moment van rust. Ook van iedereen met een beperking die voorheen al bij haar binnenstapte, hoopt ze dat ze blijven komen op de nieuwe locatie. Net zoals de vele jongeren die hier een warm plekje vinden om te babbelen over alles wat hen bezighoudt. “Zaterdag leg ik de rode loper uit, hangt de vlag uit en er komen borden en ballonnen.” Er zal livemuziek zijn, een hapje, drankje en voor iedereen een aardigheidje dat past bij de producten in de winkel.

Wierook reinigt en beschermt

Het eerste wat Rita (67) elke dag zal doen is het aansteken van wierookstokjes en een kaars. “Die kaars brandt omdat ik heel veel mensen om me heen heb waar iets mee is. Van de Palo Santowierook kun je hier de hele dag genieten, want die wierook reinigt. Alle foute energie die hier binnenkomt, bijvoorbeeld via de spullen in de winkel, wordt met Palo Santo verdreven. Het is ook ter bescherming voor iedereen die hier komt. Dat is mijn uitgangspunt: ik wil graag mensen helpen en bied alles aan wat mensen nodig hebben. Al het geld dat ik overhoud, steek ik in de mensen die hier binnenstappen of hier komen zitten aan deze grote tafel. Dat doe ik met heel veel liefde. Ik ga van die mensen houden, ik ben - zo lijkt het wel - een klittenband of zo.” Ze lacht en benadrukt de veelvuldige aanwezigheid van jeugd. “Ik ben geen hulpverlener hoor.”

Rozenkwarts, wajang en tarot

Dan volgt een excursie door de zaak, waar meer dan 1001 producten te zien zijn. “Dat is typisch voor een New Age-winkel: die moet druk zijn en vol. Je moet hier bovendien rust en sfeer vinden. Mensen die daar niet van houden, komen hier niet binnen. Ik krijg ook alleen maar lieve mensen. Da’s écht waar. Dat trekt de winkel aan. Mensen zoeken meer en meer naar alternatieve rust omdat ze die elders niet meer kunnen vinden. Het is trouwens geen zweverige winkel hoor.”

Er liggen heel veel stenen. “Deze rozenkwarts is de steen van de liefde. Die zoutlampen geven sfeer en zuiveren. Bovendien zijn die superrustgevend.” Er liggen enkele inkijkboeken met achtergrondinformatie over stenen, aan de muur hangen wajangpoppen en in een schap liggen tarotkaartspelen. “Ik houd van heksen en daarom is hier een heksenhoekje ingericht. Leuk hè?” Alle sieraden zijn origineel en echt. De naam Sea Sediment met onyx valt, over stenen die uit de zee komen. “Heel mooi, maar wel duur”, zegt ze. Op een aparte plank staan collectors items van Jim Shore, met beeldjes van kerst, engelen of Disney. “Ik ben de enige in Valkenswaard die dit mag verkopen”, zo klinkt het.

Ook voor de kunst die Rita zelf maakt, is een plekje gereserveerd. Een pop is helemaal volgetekend en ernaast hangt een kasteellamp. “Want ik geef ook workshops. Vooral voor het maken van foampruiken geef ik workshops, maar ook leer ik sieraden maken.”

Meditatiekussens, boeddhabeeldjes, allerhande geuren wierook en rituele muziekinstrumenten worden afgewisseld met Floridawater. “Wat hebben we eigenlijk niet?” Achter de winkel is nog een grote ruimte waar de workshops gegeven worden en waar opslag is van goederen en meer.

Welkom

Het is duidelijk: De Kat & De Raaf aan de Leenderweg in Valkenswaard heeft een zeer uitgebreid assortiment aan mooie spullen die hun weg naar het grote publiek zeker zullen weten te vinden. Maar eerst de opening aanstaande zaterdag. Het grote publiek is welkom. Voor meer informatie ben je naar 06-52096338 of kijk je op de Facebookpagina New Age Winkel; de Kat en de Raaf.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie