Luister
muziek
7 maart 2024 - 11:11
Deel dit artikel:

Nieuwe wijnboetiek aan Eindhovenseweg in plaats van Markt: ‘Ik moet nog veel leren, maar de passie is er’

Wijnboetiek Vonkel aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard had eigenlijk aan de Markt moeten zitten, als het aan eigenaresse Linda Kleine Staarman lag. “Als ik iets in mijn hoofd heb, dan wil ik dat”, vertelt ze aan Valkenswaard24. Maar nu is het plan gewijzigd: ze openen twee locaties.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Waarom een wijnboetiek beginnen in Valkenswaard? “Wijn is echt mijn passie”, legt Linda Kleine Staarman uit. “We zijn opgegroeid met vakantietripjes naar Frankrijk om alle wijnhuizen af te struinen.”

Ondertussen moet ze nog veel leren over wijn, geeft Linda toe. Een betere ‘lerares’ kan ze zich niet wensen; dat is Cobi Baken van de alom bekende slijterij ’t Zwaantje. Onlangs sloot Cobi (77) na tachtig jaar de winkel. Maar ze blijft twee dagen in de week werken in de nieuwe wijnboetiek van Linda. “Cobi heeft tegen me gezegd: ‘de wijnkennis breng ik je wel bij, als je de passie maar hebt.” Dat zit dus wel goed. “Buiten het feit dat Cobi leuk gezelschap is, heeft ze ook heel veel kennis. Ze is heel ongedwongen.”

Van Markt naar Eindhovenseweg

Toch was het niet Linda haar plan om aan de Eindhovenseweg Wijnboetiek Vonkel te starten. Sterker nog: tot eind januari was ze aan het klussen in het pand Markt 31 om alles gereed te maken voor de opening. “Vanuit de gemeente kregen we een telefoontje dat er geen detailhandel op het pand aan de Markt zat”, vertelt Linda. “Op korte termijn kon er niets geregeld worden. Ik zei tegen mijn vriend John: ‘zet maar een glas wijn klaar, vanavond nemen we een besluit’. ’s Avonds hebben we besloten om het pand aan de Eindhovenseweg te gaan huren.”

Daar is Wijnboetiek Vonkel nu geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. In het pand aan de Markt wordt een locatie met een ander doel geopend. Bijvoorbeeld wijnproeverijen en een groothandel. “We willen ook aan horeca en bedrijven gaan leveren. Denk aan kerstpakketten en relatiegeschenken.”

Samenwerking met gemeente

Tot op heden is er echter nog geen duidelijkheid over wat er wel en niet mag in het pand aan de Markt. Dat heeft mede te maken met het veegplan van de gemeente Valkenswaard. “Met dit bestemmingsplan zetten wij een belangrijke stap om het overaanbod aan winkelpanden in Valkenswaard structureel te verminderen op plekken buiten het compacte kernwinkelgebied”, aldus de gemeente. “Maar”, zo zegt Linda, “ik heb het ook zelf laten rusten. We gaan gewoon kijken wat er wel mag. Ik verwacht dat we er rechts- of linksom wel uitkomen. De gemeente vindt het ook een heel gaaf idee, maar er moet wel binnen de regels gewerkt worden.”

Voordelen en assortiment van Wijnboetiek Vonkel

Ontevreden is Linda zeker niet aan de Eindhovenseweg. “Wat hier een groot voordeel is, is de blauwe zone. Je kunt heel makkelijk even je auto parkeren en een doosje wijn pakken.” Wat je er kunt halen? Eigenlijk hetzelfde als bij ’t Zwaantje van Cobi. “We hebben hetzelfde assortiment. Het enige wat wij extra hebben, zijn de cadeauartikelen die we gaan doen. Daarnaast merken we dat veel mensen nog online kopen. Maar wijn is een emotie, dus je wilt een gevoel erbij hebben. De entourage is ook belangrijk, daar gaan we nog aan werken.”

Nog veel werk aan de winkel dus, die zich met dezelfde naam in de toekomst gaat vestigen aan de Markt. “Vonkel komt van de Zuid-Afrikaanse champagne, de Kaapse Vonkel. Ik ben daar echt fan van. Daarom heb ik voor die naam gekozen, iets wat dicht bij me staat.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie