Luister
muziek
9 april 2024 - 22:21
Deel dit artikel:

Het aspergeseizoen is begonnen: 'We smullen van de lente op ons bord'

Na oponthoud bij alle voorbereidingen, is het aspergeseizoen bij Gijsbers Tuinbouw begonnen. We schreven al eerder dat het een modderige en bijna onmogelijke taak was om de aspergevelden klaar te hebben vóór de eerste oogst van dit voorjaar. Uiteindelijk werden de laatste folies over de aspergebedden gelegd, tegelijk met de eerste oogst. Het oogsten is extra lastig door al het water en modder tussen de bedden. Ondanks het mooie zonnetje van zaterdag, zal het nog even duren voordat het water tussen de bedden weg is.

valkenswaard24
  / Betaalde content
Advertentie

De oproep voor nieuwe stekers heeft zijn werk gedaan. Komende week wordt iedere avond een groep nieuwe stekers geleerd hoe ze de asperges moeten oogsten: de steekmessen zijn geslepen en de laarzen gaan aan. Als je wil weten hoe het steken van asperges gebeurt, wandel dan op een avond tussen 18.00 en 21.00 uur langs het veld. Het nieuwe aspergeveld van Gijsbers vind je bij ‘de Schans’, een zandpad lopend vanuit ‘de Hoeve’ richting ‘Venbergen’.

Winkel van Gijsbers iedere dag open

De boerderijwinkel van Gijsbers is inmiddels iedere dag geopend. Je kunt hier terecht voor asperges in diverse soorten en maten. Marielle, die de leiding heeft over de winkel, verklapt dat de grote truc is dat alle asperges even lekker zijn. "Of ze nu krom, recht, dik, dun of gebroken zijn: ze zijn allemaal vers en lekker." Haar vraag is hoe je de asperges wil gebruiken: stukjes voor in een pasta, risotto of soep, dunnere asperges voor een voorgerecht of wat dikkere voor ‘asperges op Brabantse wijze’.

Verder worden de asperges bij Gijsbers Tuinbouw zo veel mogelijk in papier verpakt. Deze duurzame verpakkingswijze krijgt veel bijval. De asperges kunnen zo een paar dagen in de koelkast worden bewaard en er is geen plastic gebruikt.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk voor Gijsbers. Ze staan op de velden midden in de natuur en hebben dagelijks te maken met het veranderlijke weer. Het is voor Gijsbers duidelijk dat het weer zich anders gedraagt dan twintig jaar geleden, met alle gevolgen voor de natuur en de velden. Dat maakt dat ze bij het telen van hun producten telkens voor nieuwe uitdagingen staan. Hierdoor is er een bewuste keuze gemaakt om asperges niet te vervroegen door middel van het verwarmen van de grond en hortensia’s te telen in een ‘koude kas’.

Aardbeien

De lekkere aardbeien die je altijd bij Gijsbers koopt, komen dan ook van een collegateler uit de buurt, die de heerlijke smaakaardbeien ook duurzaam teelt in een ‘koude kas’ (zonder gebruik van fossiele brandstoffen). We moeten dan wel iets langer geduld hebben. De verwachting is dat eind april de eerste aardbeien in de boerderijwinkel te koop zijn. Maar dan kun je ook genieten van een verantwoord, duurzaam en lokaal geteelde heerlijk zoete aardbei.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie