Luister
muziek
26 augustus 2020 - 06:20
Deel dit artikel:

Het verhaal achter het Vico Paaike voor trotse Stadsebergener Vico Sweere

Op sommige plekken binnen de gemeente Valkenswaard tref je een straatnaambord aan met een naam die niet tot de officiële straatnaamgeving van de gemeente behoort. Zo’n bord is soms tegen de gevel van een pand aangebracht of heeft zelfs een eigen paal. Ze zijn meestal te vinden op niet-openbaar terrein en vertellen vaak een stukje interessante historie. Deze week deel tien in deze serie met het bord ‘Vico Paaike’.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Aan de Warande, waar CCV Duivenvereniging gevestigd is en de stalling van Stichting VVR Lichtjesroute Valkenswaard, wordt jaarlijks ook een corsotent gebouwd door Buurtschap Stadsebergen. Dit jaar rijst de tent niet uit de grond om een wagen te bouwen, maar om de veiligheid van de tent en het wagenbouwproject te bekijken en te verbeteren. Naast deze tent staat op een paal het straatnaambordje ‘Vico Paaike’, genoemd naar Vico Sweere (62). Tijdens een gesprek met de in Lommel woonachtige Sweere wordt duidelijk waaróm een pad naar hem is vernoemd.

Alle disciplines doorlopen
“Mijn grootvader was voorzitter van het Bloemencorso en mijn vader bouwde destijds bij Buurtschap Hazestraat. Toen we verhuisden, kreeg ik vriendjes die bij de Stadsebergen waren aangesloten. Ik ging van toen af aan met mijn maatjes mee naar Stadsebergen en ben er sindsdien gebleven.” Vico heeft vanaf die tijd binnen de stichting ongeveer alle disciplines doorlopen die te bedenken zijn, behalve het voorzitterschap. Als iemand een lidmaatschapsjubileum viert, gaat de stichting er van uit dat je ‘officieel’ met je vijftiende of zestiende begonnen bent. In 2014 is Vico veertig jaar verbonden aan de buurtschap.

Gerespecteerd
Sweere: “Ik sta niet graag voorop en vind een huldiging niet nodig. Maar toen tijdens een vergadering in Feesterij Lugano het straatnaambordje Vico Paaike werd aangeboden, was ik echt overrompeld en ook wel trots. Dan voel je extra dat je gerespecteerd wordt met alles wat je in die jaren deed en nog doet.” Korte tijd later staat plotseling het straatnaambord bij de Warande. “Als jubilaris krijg je dus een speldje en de weg naar de tent wordt naar je vernoemd”, zo valt in 2014 op Twitter te lezen.

Drie jaar winnaar
Tijdens het interview is Vico weer op weg naar de corsotent. Hij spant zich al jaren in om jongeren enthousiast te maken voor het corsowerk. Volgens hem lukt dat vrij aardig. “Niet voor niets zijn we al drie jaar op rij winnaar van het corso”, zegt hij vanachter het stuur. De leden van de vorig jaar opgerichte jeugdgroep krijgen in deze maanden drie middagen voorgeschoteld waarop ze kunnen werken met papier-maché, zoals de volwassenen dat ook jaarlijks doen. “Zo hopen we dit jaar de binding met het corso te kunnen vasthouden.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie