Luister
muziek
11 Oktober 2024 21:51
Deel dit artikel:

Botten uit beekdalen in Valkenswaard; Theo de Jong vertelt erover

Theo de Jong geeft een lezing over de prehistorische fauna van Brabant. Dat doet hij bij heemkundekring Weerderheem in Carolus in de Oranje Nassaustraat in Valkenswaard, op dinsdag 15 oktober om 20.00 uur.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Laurens Mulkens / Theo de Jong
Advertentie

De afgelopen eeuw is de bodem rond de beekdalen in oostelijk Noord-Brabant regelmatig doorwoeld. In de jaren '30 van de vorige eeuw werden beeklopen 'genormaliseerd' door werkverschaffingsprojecten. Later werd verontreinigd slib gesaneerd uit de beekbodems. En recentelijk zijn in de beekdalen poelen en meanders (opnieuw) uitgegraven ten behoeve van waterberging, natuurontwikkeling en ecologische verbindingszones.

Op verschillende plaatsen zijn tijdens deze werkzaamheden rond de rivieren Aa en Dommel skeletresten gevonden van dieren die hier ooit leefden. Botten van onder andere de oerrund, het edelhert, eland, wild zwijn en bever. Deze dateren vooral uit de steentijd en late prehistorie. Maar wat is nu de betekenis van deze vondsten voor de geschiedenis van onze omgeving? Op welke manier vertellen ze over ontwikkelingen van het landschap? En hoe is de relatie met de vroegere bewoners die in hier leefden? Is deze kennis bruikbaar voor huidige landschapsinrichting en natuurbeheer? De inleider neemt je mee in de beantwoording van deze vragen.

Theo de Jong is vanaf zijn jonge jaren geboeid door het landschap en de relatie tussen mens en dier in het verleden. Hij studeerde biologie en archeologie en specialiseerde zich in archeologische dierenresten. Vanaf 2000 is hij als archeoloog in dienst van de gemeenten Eindhoven en Helmond.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie