Luister
muziek
9 februari 2024 - 15:15
Deel dit artikel:

Derde vrijwilligerscafé in Valkenswaard: 'Over husselen en een parkeerkaart'

Vrijwilligers aangesloten bij Cordaad Welzijn verzamelen zich in de Hofnar. Het is inmiddels het derde vrijwilligerscafé georganiseerd door vrijwilligers voor vrijwilligers. Elkaar ontmoeten en uitwisselen van ervaringen zijn de belangrijkste thema’s. Vandaag wordt er in kleine groepen gewerkt, vertelt Frank Paumen. Onder andere chauffeurs van ANWB-automaatje bij elkaar, de taalmaatjes en het vluchtelingenwerk. De gekleurde naambordjes wijzen de weg.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

Na dit welkom waaieren de groepen uit over de Hofnar. Na het voorstelrondje gaat het direct de diepte in. Over klanken die moeilijk zijn voor mensen die Arabisch spreken. Zij husselen de klinkers. De plaats waar je iemand moet ophalen binnen een verzorgingshuis. Dat is soms complex voor zowel de chauffeur als de persoon die vervoerd wil worden.

Motivatie

Nederlanders stappen vaak over op Engels wanneer een anderstalige het niet begrijpt. Maar ja… daar help je de anderstalige niet mee. Sommigen vinden dat vervelend. Voor een anderstalige is dit het moment om hulp te vragen in het Nederlands op een langzamer tempo. Zo leert de ervaring dat het rendement van een taalmaatje vooral ligt bij de motivatie van de anderstaligen. Het werkt niet om te trekken aan een dood paard: zegt een taalmaatje, ‘Dan kun je beter stoppen’.

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk

De verhalen vliegen over de tafel. Zo is het bij het repaircafé in de weken na de grote vlooienmarkt in Valkenswaard altijd druk. Soms komen mensen met een smoes naar het café: mijn buurvrouw heeft gevraagd om… Maar er is niets om je voor te schamen. Het is gewoon goed en duurzaam wanneer producten een tweede leven krijgen en opnieuw gebruikt worden.
Een vrijwilliger wordt gevraagd om te kijken naar een wasmachine. Bij aankomst ziet hij een wirwar aan kabels. ‘Ik heb alle kabels losgetrokken, de juiste kabel in de contactdoos en de kraan opengedraaid. En voilà… de machine deed het. Ja dan ben je wel het ‘mannetje’!

Hier is geen WIFI, wij praten met elkaar

Na een glaasje bier, fris en de bitterballen gaat het verder. Jos van Leeuwen, taalmaatje, geeft een toelichting over zijn aanpak. Hij gebruikt geen methode of start met grammaticale regels. Hij gaat vooral in gesprek over alledaagse dingen. Op een dag komt de vraag: wat is zuivel? Dan stapt hij met zijn deelnemer de supermarkt binnen. ‘Aansluiten bij de beleving van de lerende is belangrijk’, vindt Jos. Hij gebruikt veel bronnen van het internet, het gebruik van de smartphone en bijvoorbeeld de Start!-Krant. Een krant voor mensen die moeite hebben met het Nederlands lezen. Hij gaat naar de bibliotheek en het taalcafé waar deelnemers uit verschillende landen elkaar kunnen ontmoeten en waar uitsluitend Nederlands gesproken wordt. Het gaat om het gesprek gaande te houden. Jos sluit af met de woorden: ‘zo pak ik het aan maar iedereen heeft een eigen aanpak!’

Afscheid van Sanna Goossens

Als laatste het woord aan Sanna die een jaar lang als sociaal agoog in opleiding het vrijwilligerscafé heeft begeleid. Met een luidt applaus en een grote bos bloemen wordt zij in het zonnetje gezet.
Frank sluit af met een dankwoord aan de aanwezigen. Begin april zien we jullie graag terug. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie