Luister
muziek
10 Juli 2024 21:53
Deel dit artikel:

Valkenswaard naar halve finale verkiezing 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland'

Gemeente Valkenswaard staat in de halve finale van de verkiezing om 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland'. Dat is woensdag bekendgemaakt. Er zijn nog negen andere gemeenten over.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

Naast Valkenswaard zijn Eersel, Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tubbergen en Westerkwartier door naar de halve finale. In de eerste ronde beoordeelden ervaringsdeskundigen 60 procent van de Nederlandse gemeenten. De halvefinalisten ontvingen de beste beoordelingen op hun toegankelijkheid.

'Leren van wat goed gaat en beter kan'

“Graag maken we Valkenswaard toegankelijker voor alle inwoners”, vertelt wethouder Bram Bots. “Daarom riepen we inwoners eerder al op om aan te geven wat goed gaat én vooral ook beter kan, zodat we hiervan kunnen leren. We zijn blij met alle beoordelingen die zijn gegeven en zien het als een enorm compliment dat we goed op weg zijn en doorgaan naar de halve finale.”

Er blijft voor alle gemeenten werk aan de winkel, zo geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan. Leonard Geluk, algemeen directeur van VNG en voorzitter van de vakjury, is blij met de betrokkenheid van alle gemeenten en hun inwoners: “De beoordelingen zijn waardevolle input voor het lokale beleid: daarin zitten complimenten, maar ook tips voor wat beter kan. Dat gemeenten zelf inwoners actief hebben opgeroepen om hun gemeenten te beoordelen, geeft aan dat ze het belangrijk vinden om te werken aan hun toegankelijkheid.”

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft een beperking en kan niet altijd gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en (bewuste of onbewuste) uitsluiting.

Stembussen in september voor iedereen open in tweede ronde

Van 1 tot en met 30 september kunnen alle Nederlanders stemmen op vng.nl/verkiezing op een van de tien halvefinalisten en daarmee aangeven welke daarvan in hun ogen het beste werk maakt van toegankelijkheid. Vanuit de verkiezing gaan daarnaast verschillende 'geheime gasten' langs bij de gemeenten om, anoniem en onaangekondigd, de toegankelijkheid onder de loep te nemen. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze worden beoordeeld door een vakjury.

Wethouder Bram Bots vroeg onlangs aandacht voor de verkiezing en ervoer hoe het is om blind te zijn. Dat zie je in onderstaande video.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie