Luister
muziek
24 Juli 2024 09:57
Deel dit artikel:

Jan en Annetien 60 jaar getrouwd: 'Wie geeft wat ie heeft, is waard dat ie leeft'

Op 7 augustus 1964 trouwden Annetien Teunissen en Jan Bergmans in Valkenswaard. Inmiddels zijn ze zestig jaar een paar en kijken ze vanuit hun appartement in Valkenswaard terug op een leven dat in het teken stond van klanten en medemensen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het paar heeft haar appartement een bijzondere inrichting gegeven. Bij de voordeur twee borstbeelden. “Eén van hen is vermoedelijk de burgemeester van Antwerpen en de andere misschien één of andere Lord”, zegt de gastvrouw. Binnen hangen schilderijen met een uitstraling á la Cornelis Le Mair. Bustes op een sokkel en zuilen tegen de wanden. “Jaren hebben we naar deze inrichting toegewerkt”, aldus Annetien. “Wij houden van antiek.” Je kijkt uit op het Verzetsstrijdersplantsoen “Een A1-locatie”, zo zegt Jan. Het trouwboekje ligt al klaar, met trouwfoto’s van toen en de trouwkaart voor het aanstaande huwelijksfeest in augustus.

Zeventien en elf

Jan en Annetien vinden hun huwelijksjubileum bijzonder. “Jullie vader en moeder hebben het niet gehaald”, zegt Jan. “Die zijn vroeg gestorven. Jouw vader was pas 58.” Jans ouders daarentegen waren bijna zeventig jaar getrouwd.

Jan wordt geboren in1942 en groeit op op het Eijkereind in Bergeijk. Annetien komt van Waalre, 1945. Haar vader werkt bij de DAF en na een ongeluk wordt hij invalide. Hij gaat schillen ophalen in Valkenswaard en daarna handelen in antiek. “Want ja, thuis hadden ze maar veertig gulden per week voor zeventien kinderen, hè.”

Annetien gaat werken: ofwel thuis of bij een ander, om te poetsen. “Na Waalre hebben wij nog even in Dommelen gewoond en toen zijn we verhuisd Dijkstraat 40. “Er waren in Valkenswaard twee grote families: de Familie Verdonk met zestien kinderen. Zij emigreerden naar Australië en kregen daar nog ’n tweeling. En wij met zeventien kinderen. Mijn man komt uit een gezin van elf.”

Waar hebben jullie elkaar voor het eerst ontmoet? Bij dancing Wernaerts op de Statie.” De eerste keer dat Jan bij de familie Teunissen mag komen is tijdens de surprise-avond. Hij wordt in een grote doos gestopt die wordt versierd als surprise. Annetien weet van niks. Annetien: “Ik was een snotbel van vijftien, hij van achttien. Wat was die avond een surprise! Ons moeder had voor hem als cadeautje een Christoffel gekocht voor in de auto. We waren wel jong, maar het was een fijne tijd. Je keek er elke week naar uit om te gaan dansen. In het begin mocht ik niet. Ons moeder zei steeds: je bent veel te jong om te vrijen”. Er volgen vier gelukkige verkeringsjaren.

Getallen

Jan: “Na ons huwelijk in 1964 zijn we naar België gegaan; naar Lommel Kolonie, waar we dertig jaar gewoond hebben. Toen zijn we in 1995 naar Australië gegaan en hebben daar vijfentwintig jaar gewoond. Nu zijn we sinds 2022 in Valkenswaard.” In Lommel worden vier zoons geboren. Er zijn inmiddels tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Dan legt Jan uit dat zijn vader in Bergeijk een kruidenierswinkeltje had. “Hij deed in veevoeders, was kruidenier en had een eierhandel.” Na de lagere school verzorgt Jan thuis de kippen, brengt voer weg en haalt eieren op bij boeren. Na het trouwen gaat Jan werken bij Hendrix pluimvee- en veevoederfabriek in Lommel-Kolonie en het paar begint zelf in veevoeders. Na enkele jaren wordt gevraagd om ook ventilatoren te verkopen voor de veestallen, en te gaan handelen in gebruikt ijzer voor de stallen. Dat pakken Annetien en Jan op. Jan: “Toen zijn we met een legerstock begonnen.” Hierna duizelt het van de astronomische getallen die vóórkomen in een succesverhaal. Er worden zoveel legerschoenen gekocht dat ze in vijf boerderijen moeten worden opgeslagen. “Dat werd super-handel. Er zaten trouwens 80.000 onbruikbaar gemaakte gymnastiekschoenen bij. Die heeft mijn vader allemaal opgestookt”, zegt Annetien met een lach. Dan komt er de handel in Wrangler-broeken bij; er worden er 25.000 gekocht, in drie kleuren. “We verkochten gemiddeld 600 broeken per dag in het kleine winkeltje waar we begonnen! Uiteindelijk hebben we miljoenen broeken verkocht.”

Dan koopt Jan een hovercraft, grote zoeklichten en legerauto’s voor de handel. Er komt een fotoplakboek op tafel. Er staat een foto in van kruiwagens. “Ik kocht altijd hele grote partijen in. Op één dag verkochten we ooit 42 kruiwagens!” Annetien zit ook helemaal in de zaak en zorgt voor de administratie en allerlei hand- en spandiensten. In Italië worden 410.000 handmachines gekocht van Black en Decker. In Frankrijk 650.000 stuks handgereedschap en in Amerika 3.200 driewieler-Kawasaki’s, 110 containers vol. Waarom was het zo’n succes? Jan: “Alles wat ze me aanboden, waar ik in geloofde, kocht ik. Je moet erin geloven, anders moet je het niet doen.” In de DDR worden 25.000 boormachines gekocht, 8.000.000 drinkglazen, 50 ton porselein, 2.000.000 tandenborstels. “De eerste winkel in de DDR hebben wij geopend, waar we ook Levi’s verkochten.” Jan laat hierover een krantenartikel zien. “Het was er zó druk dat de politie moest komen sluiten.”

Klok en kiosk

In 1995 wordt geëmigreerd naar Australië en de kinderen zetten thuis de zaak voort. Op dat andere continent krijgt het echtpaar 4.000 koeien, waarvoor ze van het leger 40.000 hectaren grond huren. Ze beginnen ook nog een palingkwekerij. In 2022 komt het echtpaar terug naar Nederland, terwijl een zoon daar blijft. “We waren op leeftijd. Na je dood neem je niks mee, het is maar geleend zo lang als je leeft.” Al bladerend in het boek komen foto’s voorbij dat Jan en Annetien de Rietveldklok aan Bergeijk schenken, en de kiosk. “Meerdere mensen hebben we geholpen om een winkel te kunnen beginnen.” Het echtpaar is erg trots op wat ze bereikt hebben, zonder te willen opscheppen. Nu fietst Jan elke dag naar de Bergmans Outlet om door de krant te slaan en een bakje koffie te doen.

Annetien gaat vóór naar haar hobbykamer. “Ik ben twintig jaar geleden begonnen met sieraden maken met glaskraaltjes. Ik heb er prijzen mee gewonnen in Australië en Duitsland. Ik heb er ook les mee gegeven.” Vitrines staan vol met prachtige kunstwerken, alsof je bij de juwelier binnenstapt. “Niks geplakt, allemaal één voor één aangebracht met de hand met visdraad.”

Mooi om te zien dat het paar het goed maakt. Met plezier gaan ze feesten op hun diamanten huwelijk.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie