Burgemeester Anton Ederveen heeft uitgebreid gereageerd op het gevoel van onveiligheid dat wethouders van gemeente Valkenswaard zouden ervaren. Dat stelde de ontslagen wethouder Theo Geldens.
Ederveen is niet alleen burgemeester, maar ook daarmee ook voorzitter van raadsvergaderingen. In een van die vergaderingen werd wethouder Theo Geldens ontslagen. Hij sprak van 'onzorgvuldige besluitvorming'. In zijn reactie gaf hij bovendien aan dat wethouders een gevoel van onveiligheid zouden ervaren.
Op die woorden reageert Anton Ederveen nu. "Met de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad is de samenstelling en dynamiek in de raad veranderd, resulterend in een breed gedragen raads- en collegeakkoord. Daaraan is door raadsleden, wethouders en mijzelf met overtuiging aan meegewerkt, vanuit de passie die wij allen delen voor onze gemeenschap en haar inwoners", zegt de burgemeester onder meer.
Ook gaat Ederveen in op het nieuwe vergaderstelsel dat is ingevoerd. "De samenwerking in de raad, het college en onderling is daarmee veranderd. Maar wat niet veranderd is, is dat het bespreken van hoe dat onderling gaat op diverse momenten gewoon nog gebeurt." Zo wordt er altijd teruggeblikt op het verloop van vergaderingen en de onderlinge gang van zaken. "Ook het nieuwe vergaderstelsel en de samenwerking daarin is door de raad tussentijds geëvalueerd, met input vanuit onder andere het college. De samenwerking tussen de raad en het college is zodoende doorlopend onderwerp van gesprek en er zijn daarin geen integriteitsmeldingen gedaan of meldingen die gaan over een onveilige omgeving. Juist het voortdurende gesprek daarover onderstreept het belang wat eenieder hecht aan de onderlinge samenwerking en de omgeving waarin dat gebeurt."
Burgemeester Anton Ederveen zegt dat, los van deze doorlopende evaluatie, begint dit voorjaar op zijn initiatief is besloten om halverwege de bestuursperiode een gezamenlijke heidag voor de leden van het college en de gemeenteraad te houden. Een heidag is een bijeenkomst voor leidinggevenden. Op de agenda van deze dag, geprikt in september, stond dus al het onderwerp 'samenwerking raad-college'. "De raadsvergadering waarin de heer Geldens is ontslagen, almede wat daarin door eenieder ingebracht is, maakt dat dit ook bij die heidag betrokken zal worden en ook zal op de heidag gesproken worden over het nieuwe vergaderstelsel."
Ederveen: "Verder is de wethouder aan de voorkant door mij als voorzitter van het college en de raad geïnformeerd over en meegenomen in de formele gang van zaken rondom een motie van wantrouwen en een ontslagbesluit, zoals zich dat uiteindelijk in de raad voor de zomer ook heeft voltrokken."
Theo Geldens benoemde dat Ederveen 'haast leek te hebben' tijdens de vergadering waarin de wethouder werd ontslagen. Eén van zijn H&G-partijgenoten was door ziekte niet aanwezig. Uiteindelijk werd één stem hem fataal. "Het valt te betreuren dat de toevallige afwezigheid van één raadslid een zo dominante invloed kan hebben op de uitkomst inzake een voorstel voor ontslag." Daar voegde Geldens aan toe: "Dit terwijl de fractieleider van H&G bij vaststelling van de agenda te kennen had gegeven dat een bij aanvang van de vergadering afwezig ziek raadslid, alsnog zou proberen aan te sluiten bij de vergadering."
Daar reageert burgemeester Ederveen nu als volgt op: "Voorafgaand en tijdens de raadsvergadering heb ik ook bij de desbetreffende fractie (H&G, red.) geïnformeerd naar het zieke raadslid en of deze nog in aantocht was. Bij de start is daarom gemeld dat deze verlaat was, maar uiteindelijk is het raadslid niet meer gekomen. Het presidium wat op die vergadering heeft teruggeblikt, heeft de griffier en mij als voorzitter gecomplimenteerd over de gedegen en zorgvuldige voorbereiding en vormgeving van de vergadering en het desbetreffende besluit en voor de leiding van die vergadering."
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android