Luister
muziek
15 September 2024 21:29
Deel dit artikel:

Anouk over zijn dahliakunstwerk: 'Ik geniet ervan als mensen zo enthousiast zijn'

Verspreid over vijf locaties in Valkenswaard zijn dahlia-objecten te bewonderen die een vaste plaats hebben. Eén daarvan heet 'Draai Orgel Draai' en is gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Anouk en Ria. Om 09.30 uur op zondagochtend komen de eerste bezoekers al naar De Statie om het kunstwerk te aanschouwen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Op de vroege zondagmorgen trekken de diverse corsowagens al door het centrum van Valkenswaard. Maar niet álle kunstwerken rollen door de straten. Eén van de vaste kunstwerken is te zien naast de cafés op De Statie. Anouk Sekeris is jaar op jaar dé trotse bouwer van een vast dahlia-object bij zijn woning aan de Statie. Ook dit jaar weer.

Onafscheidelijk verbonden met een sigaretje komt hij achter zijn huis vandaan en showt het kleurrijke werk voor zijn huis: een draaiorgel met drie houten figuren. Het orgel wordt getrokken door een paard dat uiteraard ook helemaal volgeprikt is met dahlia’s. De voordeur van het huis is gebarricadeerd met vijf plankjes waarop de namen van de sponsors staan vermeld. Rechts staat op de stellage de immense afbeelding van een VVV-puzzel, met daarboven orgelpijpen en de tekst Draai Orgel Draai, het thema van zijn project.

Oorspronkelijk twee keer zo breed

“Dit jaar is het allemaal zo gemakkelijk gegaan, hè! We waren om ’n uur of tien al klaar met prikken.” Anouk trekt nog eens aan zijn sigaretje en glundert intussen van oor tot oor. Het was oorspronkelijk de bedoeling om het object aan de overkant van de straat te plaatsen, maar om de één of andere reden mocht dat dit jaar niet. “We hebben daardoor alles wel moeten ombouwen om het geschikt te maken tegen de voorgevel van ons huis”, aldus Anouk, die tussendoor zijn vrouw Ria excuseert die niet helemaal fit is.

“Oorspronkelijk was mijn object namelijk twee keer zo breed. Vind je het orgel niet leuk geworden? En met dat paardje ervoor?” Hij schiet even weg, haalt het programmaboekje erbij en slaat het open op pagina 12. “Kijk, ze hebben het Draai Molen Draai genoemd, maar dat is fout, het moet zijn Draai Orgel Draai. Ook hier dat plaatje op de bloembak is verkeerd gedrukt.”

'Het idee is zó leuk!'

Als je vraagt hoe het ontwerp geboren is, zegt Anouk dat het plan ’s avonds geboren is bij een pilsje. “En als je een draaiorgel hebt, moet er ook een paardje voor staan en een mannetje erbij. Maar het was dus groter bedoeld, want ik heb ook nog enkele bloembakken gemaakt, die ik nu wel in de vuilnisbak kan gooien. Maar ik vond het idee van een draaiorgel wel zó leuk!”

Valkenswaardenaar Anouk Sekeris vindt zijn eindresultaat wel een beetje sober, in vergelijking met vorig jaar, toen de hele voorgevel bedekt was met een corso-object. Intussen trekken meer en meer corsowagens richting hun startplek en komt iemand foto’s maken van de reuzenpuzzel. “Dan denk ik; we hebben het tóch ergens voor gedaan”, zo besluit Anouk Sekeris zijn rondleiding.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie