Luister
muziek
18 September 2024 21:30
Deel dit artikel:

Grandioos Vrijheidsconcert in Valkenswaard: Muzikale reis over vrede en vrijheid

Duizenden mensen waren dinsdag getuige van een het Vrijheidsconcert op de Markt in Valkenswaard. Het immense podium bood plaats aan een gelegenheidsorkest van zo'n negentig muzikanten van de drie Valkenswaardse muziekgezelschappen; Koninklijke harmonie UNA, harmonie Dommelecho en fanfare EMOS.

valkenswaard24
  / Karel Dollekens
  • Beeld - Jurgen van Hoof
Advertentie

Samen met een uitstekend combo en een tiental zangers is het publiek getrakteerd op een uiteenlopend programma. Meeslepende martiale muziek, wisselen intense en intieme sferen af.

Het is bijna op het uur af tachtig jaar geleden dat Britse troepen de Valkenswaardse Markt bereiken. Daarmee is Valkenswaard als eerste Brabantse gemeente bevrijd. De geallieerden worden door de Valkenswaardenaars enthousiast ontvangen. Er wordt feest gevierd en want 'vrijheid moet gevierd worden'. Dat motto is blijven hangen en actueler dan ooit.

Schindler's List

Margriet Snellen, soliste op viool, brengt een indringende uitvoering van de muziek van de film Schindler's List. Ze bezocht deze zomer het oorlogsmuseum in Bastogne: "Daar heb ik ervaren wat de soldaten van toen hebben geofferd voor onze wereld van vandaag. De film en muziek van Schindler's List vertegenwoordigt voor velen de onmenselijkheid van oorlog, ook nu nog."

Enkele toeschouwers uit Ierland hebben dinsdagochtend de herdenking bijgewoond bij het Valkenswaard War Cemetery, het Brits ereveld aan de Luikerweg. Zij hebben allen een band met militairen die hier voor de vrede in Brabant gesneuveld zijn.

'Vrijheid is bijzonder'

Jan van Delft, zanger en ook solist: "Er is voor amateurmuzikanten een handvol optredens in het leven die er écht toe doen en daar is dit er een van: het eren en bedanken van onze bevrijders en er bij stilstaan dat het iets heel bijzonders is: de vrijheid."

Een indrukwekkend muziekstuk 'Two steps from Hell' begeleidt fakkeldragers naar het podium. Het vuur van de vrijheid is ook hier aanwezig en hartverwarmend. Het is het vuur dat oproept om stil te staan bij de verworvenheden van de vrijheid.

Samen doen

Met een biertje in de hand kijkt dirigent Patrick van Zutven terug op een geslaagd project: "Ik heb een geweldige samenhorigheid ervaren. Zo'n concert is alleen mogelijk wanneer je het samen doet."

Meteen 'We’ll meet again' is een mooi concert afgesloten. En natuurlijk zal de Valkenswaardse bevolking elkaar weer tegenkomen, ontmoeten en terugkijken op deze muzikale reis over vrede en vrijheid.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie