Luister
muziek
20 Oktober 2024 11:45
Deel dit artikel:

Dit is De Kreijenbeek: 'De mensen vinden dit een heel fijne wijk om te wonen'

Met 421 voordeuren heeft de Valkenswaardse straat De Kreijenbeek de meeste voordeuren van het dorp. Mensen van allerlei pluimage wonen achter die deuren. De komende tijd geven we een beeld van wat er in deze straat leeft, verteld door de bewoners zelf. Vandaag staan Caroline en Dennis als eerste in de schijnwerpers.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Er staat een bord in de voortuin en trekt de aandacht. Het blijkt een uitnodiging om deel te nemen aan de Halloweentocht op 26 oktober vanaf 18.30 uur. Deze bewoners moeten zich wel betrokken voelen bij De Kreijenbeek, dat niet alleen een straat genoemd kan worden, maar ook een wijk. Na aanbellen op het hoekhuis maakt Dennis Isbouts (49) open en loodst je naar binnen, waar partner Caroline van der Maat (54) al staat te wachten.

Het hondje is superklein. Na even snuffelen duikt het witte beestje in het hok. “We wonen vanaf vorig jaar april hier. We waren op zoek naar een huis met meer ruimte, want wij zijn een samengesteld gezin.” In Eindhoven was de woning te klein en op de site van Wooniezie botst het paar op Valkenswaardse woningen. Dennis: “Voor ons was Valkenswaard enigszins bekend en niet zo ver van Eindhoven vandaan. Na enkele malen te zijn gaan kijken hoe het was en hoe het voelde, hadden we het idee dat dit hoekhuis voor ons een perfecte huurwoning zou zijn. Uiteindelijk zijn we het ook geworden.”

Niet vergist

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl is de officiële verhuurder en heeft goed geholpen bij het aanvaarden van het pand. “We hebben goede ervaringen met het Woonbedrijf, maar we hebben via een buurtapp wel vernomen dat er negatieve ervaringen zijn over het onderhoud. Daken moeten vervangen worden en goten moeten gereinigd worden. Dat loopt wat stroef”, zegt Dennis. Volgens Caroline heeft het huis als pand gebracht wat ze ervan verwachtten. “We hebben ons niet vergist. We zijn alleen maar positief. We wilden een grotere tuin en hebben die, en het wonen in Valkenswaard is ook een pluspunt. Er wordt hier zó veel georganiseerd. Bijna ieder weekend is er wel iets te doen.” De gastheer en gastvrouw zijn te zien bij de koetsen, het corso en bij kleinere activiteiten. “Het is heel toeristisch en dat is mooi om te zien.”

Het is duidelijk dat Dennis en Caroline in De Kreijenbeek hun stek hebben gevonden. “Wij komen uit de stad en zien hier plots paard en wagen door de straat komen. Of tractoren en wielrenploegen. Je ziet hier van alles, tot Dafjes toe. Daar kunnen we van genieten en is precies wat we wilden”, zo klinkt het. “Dat maakt het juist zo leuk”, aldus Caroline, die ook blij is met alle groen in de wijk. “En goed onderhouden”, zegt Dennis, die dat in de stad helemaal niet gewend was. “Toen we daar woonden heb ik ooit één of twee veegwagens gezien, en hier zie je ze continu, net als de maaimachines. En soms horen we muziek van de rollerskatebaan; dat vinden we leuk.”

Sail, feest en tocht

De twee bewoners herinneren zich dat mensen uit de buurt al snel kwamen begroeten en een praatje kwamen maken als ze in de tuin bezig waren. “Dat waren we helemaal niet gewend; iedereen is heel gemoedelijk. Ze zeggen altijd hallo. Dat vinden we zoals het hoort.” Door deze contacten komt het voorstel om aan te sluiten bij de buurtapp, en in korte tijd weten Caroline en Dennis wat er allemaal speelt in de buurt. “Zo leerden we mensen verderop kennen, ook mensen die actief zijn in de wijk.”

Als er een felle discussie plaatsvindt via de app, stelt Dennis voor om niet langer zo te discussiëren, maar een feestje te bouwen. “Ik kreeg meteen heel veel positieve reacties en met vijven hebben we een nieuwe app gemaakt voor een feestcommissie.” Op zijn vraag wat in De Kreijenbeek allemaal georganiseerd wordt, krijgt Dennis te horen dat er vroeger veel te doen was, maar dat de wijkvereniging afgezwakt is, waardoor er nauwelijks nog iets gebeurt. Dennis pikt dat signaal samen met zijn maten op en tilt een garagesail van de grond, een buurtfeest en nu een Halloweentocht.

Natuurlijk maken Caroline en Dennis graag reclame voor hun derde activiteit, waarvoor ze met een bord in de tuin aandacht vragen. “In ons groepje werd iedereen enthousiast omdat voorheen ook al een tocht werd georganiseerd.” In de achtertuin staat een houten stellage die tijdens de Halloweentocht een belangrijke rol gaat spelen. “We hebben nog geen budget, en daarom hebben we met vijven enkele euro’s bijeengelegd om toch te kunnen starten. Volgend jaar zoeken we wel sponsors.”

Het is mooi om te horen hoe goed het stel zich al thuis voelt in zo’n korte tijd. Vooral de positieve reacties uit de wijk stimuleren hen om er iets moois van te maken. Caroline: “Voor de tocht hebben we de hele wijk geflyerd en zijn we deuren langs geweest met de vraag om als figurant mee te lopen of om de tuin te versieren. Je leert zo wel heel gauw veel mensen in de buurt kennen.”

Studeren

Hebben jullie als bewoners van De Kreijenbeek nog wensen? “Nee”, zo luidt het kordaat, “voor ons is dit het perfecte plaatje. Onze kinderen studeren allemaal, hebben het daar druk mee en hebben hun eigen dingen. We hebben tot slot wel de indruk dat de mensen graag hier wonen en De Kreijenbeek een hele fijne wijk vinden.” Op het einde wordt een foto gemaakt bij het sprekende skelet dat in de huiskamer staat. En natuurlijk ook bij het bord in de tuin, dat aandacht vraagt voor de nieuwe Halloweentocht.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie