Luister
muziek
21 Oktober 2024 21:59
Deel dit artikel:

Begroting Valkenswaard voor 2025 is ‘krap maar nagenoeg sluitend’

De gemeente Valkenswaard heeft de begroting voor 2025 gepresenteerd. Er is financiële onzekerheid te zien in het meerjarenperspectief. “Dit is in lijn met de landelijke trend”, zegt de gemeente daarover.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) zegt over de begroting: “Valkenswaard is een door groen omzoomde gemeente waar inwoners fijn wonen, werken en recreëren. Zeker voor jongeren en jonge gezinnen. Valkenswaard is ook een mooie plek voor bezoekers. Een plek waar je kunt genieten van de prachtige natuur en kunt ontsnappen aan de drukte van de grote stad. Welkom in de ‘Tuin van Brainport’.”

Het college noemt de begroting voor 2025 krap. “Maar nagenoeg sluitend”, zeggen ze daarbij. “Hierdoor hoeven we geen ingrijpende keuzes te maken om te schrappen in onze ambities. Het meerjarenperspectief laat zien dat er financiële onzekerheid is. Dit is in lijn met de landelijke trend. De begroting 2025-2028 heeft vanwege de meerjarige financiële onzekerheid minder nieuwe beleidsvoornemens. In 2025 bekijken we welke financiële en technische ombuigingen nodig zijn om het meerjarig tekort te dekken, ook in afwachting van eventuele landelijke ontwikkelingen die hierop invloed hebben.”

Met een paar pijlers licht gemeente Valkenswaard hun toekomstplannen uit.

Oog voor iedereen

De gemeente zegt: “We streven ernaar dat iedereen in Valkenswaard zich naar eigen vermogen kan ontwikkelen en kan meedoen aan de samenleving. Daarvoor nemen we als samenleving gezamenlijk de verantwoordelijkheid, maar wie het echt nodig heeft, kan rekenen op passende ondersteuning.”

Bereikbaarheid

“We blijven werken aan de noodzakelijke herinrichting van onze wegen. We doen dit, omdat een goede bereikbaarheid belangrijk is om als gemeente aantrekkelijk te zijn voor zowel inwoners, bezoekers en nieuwe (en bestaande) bedrijven maar ook om de leefbaarheid te vergroten.”

Tuin van Brainport

“Om ons profiel als ‘Tuin van Brainport’ kracht bij te zetten, werken we aan tal van projecten in het buitengebied. Zo versterken en beschermen we onze natuur en bouwen we verder aan vrijetijdsvoorzieningen en onze leisure-economie. Denk aan natuurgrenspark De Groote Heide en programma Dommelland. Natuurlijk in goed overleg met betrokkenen.”

In de Toekomstvisie Valkenswaard 2040 bekijken we hoe we de bijzondere kwaliteiten van Valkenswaard versterken en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de Brainportregio. Dat doen we met twee speerpunten:

Hoe kunnen starters en jonge gezinnen fijn wonen?

Valkenswaard profileert zich als een fijne woongemeente voor starters en jonge gezinnen. Om als gemeente toekomstbestendig te blijven, ben je immers afhankelijk van nieuwe aanwas.

Hoe kunnen inwoners en bezoekers ontspannen en recreëren?

Valkenswaard profileert zich als een gemeente waar zowel de eigen inwoners als de bezoekers van de Brainportregio kunnen ontspannen en genieten van de prachtige natuur en ons nieuwe centrum. Valkenswaard biedt een perfecte ontsnapping aan de steeds digitalere maatschappij en de hectiek van alledag. In Valkenswaard ga je ff offline.

Ben je benieuwd naar een uitgebreidere uitleg over waar het geld vandaan moet komen waar het naartoe gaat in de begroting van gemeente Valkenswaard? Klik dan HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie