Je hoeft niet per se je leven lang in oud-Dommelen te wonen om te weten wat daar reilt en zeilt. Dinie van Lieshout-Ras woont met een korte onderbreking vanaf haar trouwen met Harrie in deze wijk. Ze is mede dankzij haar man goed ingeburgerd en is verliefd op de mooie plekjes. Je leest het in het tweede deel van onze serie 'Dit is oud-Dommelen'.
Je voelt je alsof je via een oprijlaan een voornaam en wijds residentie-complex binnenstapt: het ‘Hof aan de Domme’l aan de Bergstraat in het centrum van Dommelen. In de metalen toegangspoort is een fraai logo verwerkt en als je recht vooruit kijkt, zie je hetzelfde embleem terug op de gevel. In dát pand wonen Dinie en Harrie van Lieshout, die beiden goed weten hoe het is om in oud-Dommelen te wonen. Eenmaal binnen in zowat het nieuwste bouwproject van oud-Dommelen, waar voorheen ijzerwaren verkocht werden, staat het echtpaar je enthousiast te woord, al moet Harrie even later wel vertrekken voor vrijwilligerswerk bij de bibliotheek.
ZIE OOK: Historische plattegrond van Dommelen en Valkenswaard koop je hier
De gastheer maakt muziek bij MG. “Vroeger was dat de Malpiegalm, en na een overstap van blaaskapel naar amusementsorkest-met-zangeres is die naam veranderd, met toevallig dezelfde initialen M en G. Nu betekent dat Music for all Generations.” Harrie legt uit geboren te zijn aan de Westerhovenseweg, die vroeger nog Monseigneur Smetsstraat heette tot aan de familie Van der Heijden. Na het trouwen in 1979 wonen Harrie en Dinie zes jaar in de Schepelweijen, en daarna gaat het stel naar het ouderlijk huis van Harrie, in oud-Dommelen. “Mijn opa was hier vroeger schoolhoofd en bouwde in 1928 het huis aan de Westerhovenseweg. Mijn ouders zijn daar ingetrouwd en ben ik daar geboren”, vertelt Harrie.
Dinie (67) wordt geboren in Geenhoven, ‘tegenover fysiotherapie De Nieuwe Velden’, zo luidt het. Ze kent veel mensen omdat ze 25 jaar peuterspeelzaalleidster is geweest. Een tijdje in de oude boerderij, ook in openbare school De Belhamel en in Valkenswaard op verschillende plekken. Als je haar vraagt wat ze onder oud-Dommelen verstaat, noemt ze de Bergstraat, het Martinusplein, de Groenstraat, de Westerhovenseweg en de Hyacinthlaan. De Kerkakkerstraat mag er volgens haar ook bij, net als de Dommelstraat en de Norbertusdreef.
Dinie houdt veel van fotograferen en is lid van twee fotoclubs. Ze levert speciaal voor dit artikel enkele fraaie foto’s aan. “Ik zit vaak dichtbij in de buurt te fotograferen, alle seizoenen en zo. Eén van de fotoclubs is van KBO-Dommelen, eens per maand komen we een middag bij elkaar met Dommelse mensen. Dan gaan we de natuur in, of bezoeken we een kerk. ‘De Verbeelding’ is de officiële club van Westerhoven, waar ik bij ben. Ik ben trouwens geen echte Dommelse, maar een ‘ras’-echte Valkeswirdse.” Ze vertelt: “Het was een heel groot oud huis aan de Westerhovenseweg. Ernaast stond het sigarenfabriekje van Lidova: van Lieshout Dommelen Valkenswaard.” De vader en de oom van Harrie hebben er samen de zaak gerund. Later is Harrie’s vader op kantoor van de brouwerij gaan werken” aldus Dinie.
Om te horen hoe het leven in oud-Dommelen is, hoef je er niet je leven lang gewoond te hebben. Dinie: “Ik ben geboren op Geenhoven, toen ’t Gegraaf nog niet bestond. In die tijd was mijn opa overigens zaakvoerder van de Boerenbond. We wonen nu een jaar in dit Hof aan de Dommel en vinden het fijn in deze wijk. Dat komt omdat het hier niet zo groot is. Je hebt hier echt nog die oude dingen als de watermolen, de kerk, de brouwerij en hiernaast De Dommelstroom.” Volgens Dinie is iedereen gemoedelijk en het valt haar op dat er door het jaar heen best wel van alles te doen is. “Dan is het carnaval, dan weer een optreden van een muziekgebeuren in de tuin bij de kerk, op het plein is het feest met koningsdag en met kerst wordt de grote kerststal officieel geopend met glühwein en muziek.”
Hebben jullie drie kinderen iets met oud-Dommelen? Dinie: “Ze willen wel op de hoogte blijven als er iets is. Maar ze zijn al zó lang weg. Ze wonen in Amsterdam, Arnhem en ’s-Hertogenbosch en hebben daar hun leven. Ze zijn meer stadse mensen geworden en zullen hier wel nooit meer komen wonen.” Toch is Dinie erg trots op waar ze woont. “Dichtbij de natuur zoals De Malpie, dichtbij de toegang naar de snelwegen en dichtbij een redelijk goed winkelcentrum en medische voorzieningen. Natuurlijk ook op korte afstand van Valkenswaard waar meer winkels zijn en waar het uitgaansleven goed op peil is.” Minpunten kan de gastvrouw niet noemen. Na even denken, zegt ze: “Voor opgroeiende kinderen is hier maar weinig; die moeten echt wel naar Valkenswaard of Eindhoven. Je kunt hier maar op twee plaatsen een pilske drinken; hiernaast en bij D’n Bommel. Ik heb wel ervaren dat als je in Schepelweijen woont, je nauwelijks iets met oud-Dommelen te maken hebt. Daar zit nu natuurlijk ook veel import, hè.”
Tot besluit concludeert Dinie dat oud-Dommelen voor sommige mensen één pot nat is met Valkenswaard. “Maar voor ons is dat nooit. Wij blijven het altijd over Dommelen hebben. Op briefpapier schrijven we altijd nog Dommelen in plaats van Valkenswaard.” Eenmaal weer buiten vertelt Dinie over het logo aan hun gevel: het waterrad van de Dommelsche Watermolen met onderin enkele golven die de Dommel symboliseren. Leuk gemaakt!
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android